Energi · På gång i hela landet-temp

På gång i hela landet

Farnaz Arbabi deltar i samtal om konst som motstånd på Stora teatern i Göteborg.

Här kan du hitta intressanta evenemang i hela landet, från norr till söder.

Lörd & sönd,  22–23 april

Fläta en egen korg av pil
Gnesta. Här får nybörjare lära sig grundteknikerna i att fläta en rund korg med olika mönster samt eventuellt hank eller handtag. Den som har tidigare erfarenhet av korgflätning kan prova mer avancerade flättekniker. Vi arbetar med oskalad pil som har barken kvar, vilket gör att man kan leka med olika färgspel i designen. Eftersom pil är ett relativt hårt material krävs en viss handstyrka av deltagarna. Ta gärna med egen sekatör.
Plats: Studiefrämjandet i Gnesta
Tid: 10–16
Kostnad: 1 100 kronor samt 300 kronor för material
Anmälan: senast 15 april till lena.wistrand@studieframjandet.se.
Info: bit.ly/pilkorg

Varför inte fläta en korg i pil? Foto: Unsplash
Varför inte fläta en korg i pil? Foto: Unsplash

Götaland

Måndag 3 april

Konst som motstånd
Göteborg. Konst som motstånd är en serie möten med aktuella konstnärer som använder sin konst för att förändra något i samhället. Den 3 april är turen kommen till regissören, dramatikern och teaterchefen Farnaz Arbabi som då deltar i ett samtal  på Stora Teatern i Göteborg, lett av kulturjournalisten Kristina Lindqvist.
Farnaz Arbabi är en av två konstnärliga ledare på Unga Klara i Stockholm men har regisserat på många av landets stora scener. Hon har samarbetat med bland annat Jonas Hassen Khemiri och Athena Farrokhzad.
Tid: 3 april, 19.00-20.00
Plats: Stora Teatern, Göteborg
Pris: 70 kr
biljetter: bit.ly/arbabimotstånd

Fredag 7 april

Föreläsning om träd – och myterna som omger dem
Gränna. Anders Råsberg berättar om olika trädarter och myter kopplade till dem. Exempelvis att Visingsö har Europas största sammanhängande ekskog och att askträd användes mot pesten. Eller att Jesu kors var av asp och aspen blev dömd att darra. Anmälan krävs!
Tid: 14.00
Plats: Studieförbundet i Gränna
Kostnad: 50 kronor
Info: bit.ly/trädmyter

Online

Lördag 15 april

Vegan Climate Summit 2023
Online. Det tredje årliga onlinemötet där framstående tänkare kring djurs rättigheter och miljörättvisa deltar och diskuterar allt från den sjätte massutrotningen av arter till Worldwide Vegan Climate March. Mötet vill sprida kunskap, ge möjlighet att nätverka och inspirera till en växtbaserad framtid.
Tid: 20-23 UTC+2
Plats: Online
Info: bit.ly/veganmöte

Energi

Glesbygd och identitet på scen i höst

Lo Ragnar Lidström och Nino Mick slår sina påsar ihop i en föreställning om glesbygd, tro och identitet.

En föreställning om glesbygd och identitet, en ung människas kamp mot cancern, ett kollektivt återseende, en hyllad nationalskald och sexarbetare i San Fransisco. Det är några av månadens kulturtips från Valdemar Möller.

Lo Ragnar & Nino

Lo Ragnar Lindström och Nino Mick är båda hyllade poeter. Lo Ragnars dikter skildrar den svenska norrländska glesbygden och dikten Min eld vann Aftonbladet kulturs skrivartävling 2022. Nino Mick å sin sida har varit svensk mästare i poetry slam och skrivit flera diktsamlingar. Nu möts de båda poeterna i en föreställning om glesbygd, tro och identitet där nyskrivna dikter blandas med nyskriven musik. Föreställningen turnerar med Riksteatern under hösten och våren, för turnédatum se Riksteaterns hemsida.

I kroppen min (Riksteatern)

2013 dog författaren, journalisten och musikern Kristian Gidlund i cancer, endast 29 år gammal. Fram till sin död skrev han bloggen I kroppen min när han naket och öppet skildrade sin kamp mot cancern. I föreställningen som bygger på texter från bloggen spelar Razmus Nyström en man som utforskar meningen med livet och döden. Kristian Gidlunds barndomsvän Mats Björke står för den specialkomponerade musiken. I kroppen min är på turné under hösten och avslutas med en föreställning i Leksand den 27 november. För övriga speldatum se riksteatern.se

Razmus Nyström gestaltar Kristian Gidlunds sista tid i livet
Razmus Nyström gestaltar Kristian Gidlunds sista tid i livet. Foto: Klara G

Tv-serier

Historien om Sverige

Med anledning av att det har gått 500 år sedan Gustav Vasa blev kung i Sverige väljer SVT att storsatsa med sin mest påkostade historieserie någonsin. 100 historiker, arkeologer och experter medverkar och påkostade scenerier ska ge kött och blod åt tiden som skildras. Serien kommer att sändas i tio delar med premiär den 5 november. Ciceron är skådespelaren Simon J Berger.

Vi som valde att stanna

Vi som valde att stanna är en ukrainsk dramaserie i sex delar som har samproducerats av SVT. Serien skildrar krigsutbrottet och de människor som har valt att stanna kvar i Kiev. Varje del tar avstamp i verkliga händelser och tanken är att visa vanliga människors liv – bortom krigsrubrikerna.

Filmer

Tillsammans 99

23 år efter att filmen Tillsammans hade premiär återvänder Lukas Moodyson till karaktärerna som vi fick följa i 1970-talskollektivet. Nu har det hunnit bli 1999, kollektivet är sedan länge splittrat kvar finns bara Göran och Klasse. Men så en dag återförenas de för att fira Görans födelsedag. Vad har hänt sedan sist, lever drömmarna från 70-talet fortfarande kvar och äter Göran fortfarande gröt? Frågorna är många.

Carl Olsson vill skildra det svenska vemodet med 24 ögonblickbilder
Carl Olsson vill skildra det svenska vemodet med 24 ögonblickbilder. Foto: Ita Zbroniec

Vintersaga

Sången Vintersaga av Ted Ström sjöngs in av Monica Törnell på 80-talet och har kommit att bli en svensk klassiker. I filmen med samma namn gör Carl Olsson ett försök att skildra det svenska vemodet. Precis som i låten gör han nedslag på olika platser i ett fruset vintersverige. Här finns kärlek, vänskap, fotboll och drömmar men också alkohol, droger och mörker. Tillsammans formar de 24 ögonblicksbilderna en bild av landet där det blåser en isande, gråkall vind.

Ur filmen This world is not my own
Ur filmen This world is not my own. Foto: Folkets bio

This world is not my own

Den här dokumentärfilmen berättar den verkliga historien om Nellie Mae Rowe, en kvinna som föddes i den amerikanska södern år 1900 som dotter till en före detta slav och som senare kom att bli en berömd och internationellt hyllad konstnär. Samtidigt som den skildrar hennes liv fram till hennes död 1982 så speglas också den amerikanska segregationen, rasismen och medborgarrättskampen. Filmen visas på Folkets bio.

Somliga går med trasiga skor

Vad finns det att berätta om Cornelis Vreeswijk som inte redan är sagt? Kanske en hel del ändå. Med hjälp av aldrig tidigare visat arkivmaterial tecknar regissören Magnus Gertten sin bild av den ikoniska trubaduren. En person som trots allt framgångar fortsatte att ge röst åt samhällets utsatta och svaga, kanske för att han såg sig själv som en av dem. Filmen går upp på bio den 17 november.

Labor 

Den här filmen handlar om Hanna som flyttar från Sverige till San Francisco där hon snart kommer i kontakt med queerscenen och börjar försörja sig som sexarbetare. Hanna Pils har regisserat en film som ska utmana vår syn på sex och arbete. Filmen visas på Folkets bio.

Energi · På gång i hela landet-temp

Öppen lunchföreläsning om antropocen

Sverker Sörlin har skrivit boken Antropocen – En essä om människans tidsålder, och föreläser i ämnet 11 december.

Lär dig mer om människans tidsålder i Zoom-föreläsningen Avgörande val och ansvar i en föränderlig värld med miljöhistorikern Sverker Sörlin.

Antropocen är en föreslagen geologisk term som betecknar den tidsperiod då människan varit betydande för förändringen av jordens geologi, klimat och ekosystem.

Vilka är de storskaliga och långsiktiga effekterna av människans påverkan? Vilka vägval står vi inför när det gäller vår och planetens framtid? Hur har antropocen blivit centralt för att förstå vårt kollektiva ansvar och vår potential att forma en bättre värld?

Kungliga tekniska högskolan bjuder in till en öppen digital lunchföreläsning med Sverker Sörlin, professor i miljöhistoria och författare. Han har bland annat skrivit Antropocen – En essä om människans tidsålder.

Avgörande val och ansvar i en föränderlig värld

Var: Via Zoom-länk
När: 11 december 12:00-12:45
Anmälan: Info här.