Radar

Veganer inbjudna i nya matcirkeln

Den nya matcirkeln.

En ny version av matcirkeln är här – en grönare version där även veganer hittar alternativ i de olika grupperna.

Matcirkeln är ett pedagogiskt verktyg och ska visa hur man får i sig en bra mix av näringsämnen. Livsmedelsverket står för den nya versionen.

Åsa Brugård Konde, nutritionist på Livsmedelsverket, säger att uppdateringen är något myndigheten velat göra länge – men som inte hunnits med.

– Vi har fått en hel del önskemål av lärare i hem- och konsumentkunskap och av andra som använder matcirkeln. Den behövde fräschas upp, säger hon.

Mer från växtriket

Ett av de viktigaste budskapen den nya matcirkeln står för är betydelsen av att äta mer mat från växtriket – något som gynnar både hälsan och miljön, enligt Brugård Konde.

– Huvudbudskapet i våra kostråd är att äta grönare, nu syns det även i matcirkeln.

Den första modellen av matcirkeln togs fram av Statens institut för folkhälsa på 60-talet. I de tidigare modellerna har det saknats vegetariska alternativ som i dag är självklara.

Förut fanns det en grupp i matcirkeln som bestod av endast kött, fisk och ägg, vilket betyder att till exempel en vegan hade svårt att följa rådet att varje dag äta något ur vardera grupp, enligt Brugård Konde. Nu är problemet åtgärdat.

– Nu kan man till och med vara vegan och äta enligt matcirkeln. Det kunde man inte förut.

Allt ryms inte med

Den nya cirkeln har därför kompletterats med exempelvis vegodrycker, nötter och fröer – även baljväxter har fått en framträdande roll.

Men Brugård Konde framhåller att det finns många modeller för att äta hälsosamt. Allt ryms inte in i en modell. Matcirkeln säger till exempel inget om hur mycket man ska äta eller eller hur man ska fördela maten över en måltid.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV