Energi

Fredskonst från 80-talet i ny utställning: ”Hoppet har alltid funnits”

En del av Ewert Karlssons, EWK, teckningar i utställningen ”I natt jag drömde.

Konstnären Ewert Karlssons teckningar som just nu ställs ut på Arbetets museum i Norrköping sträcker sig tillbaka till 70- och 80-talen. Utställningen ”I natt jag drömde…” belyser oro och rädsla för krig vid sidan om ett ständigt närvarande hopp om fred.
– Utställningen känns mer aktuell än någonsin, säger Carina Milde, intendent för utställningen.

Militär upprustning, hot om krig men också fredsförhandlingar och nedrustning. I utställningen ”I natt jag drömde…” kastas betraktaren in i Kalla krigets ”terrorbalans”, en värld präglad av kärnvapenkapprustning, hyckleri och oro. Men Ewert Karlssons, EWK:s, bildvärld förmedlar – mitt i allt detta – ett starkt och ständigt närvarande hopp om fred. En värld där stormakter sluter fredsavtal, där nedrustning blir verklighet och där Sverige tar på sig en fredsförmedlande roll. Trots att de flesta av teckningarna i den nya utställningen är flera decennier gamla, känns de likväl dagfärska, berättar Carina Milde, intendent för utställningen på Arbetets museum.

– I utställningen visar vi ett antal teman tolkade genom EWK:s ögon. Mottagare av Nobels fredspris, Drömmen om fred, Nedrustning pågår, Sveriges roll i världen och FN och det fredsbevarande arbetet.

Konstnären och karikatyrtecknaren Ewert Karlsson, EWK, i sin ateljé
Konstnären och karikatyrtecknaren Ewert Karlsson, EWK, i sin ateljé. Foto: Esse Jansson

Hur väcktes idén till utställningen?

– Med tanke på hur 2022 började, med den ryska invasionen av Ukraina, så såg vi att vi ville plocka fram ett tema som förmedlade hopp. Vanligtvis brukar vi låta det stora tematiska galleriet fyllas av andra tecknares arbeten, men när vi tänkt färdigt insåg vi att vi ville gå tillbaka till vårt eget arkiv med originalbilder av EWK, för att låta hans tolkningar av allt ifrån fredsavtal, kärnvapennedrustningen, fredskonferenser och svensk inblandning för världsfreden fylla väggarna, säger Carina Milde.

Som en pendang visas samtidigt en annan utställning av EWK – i ett angränsande galleri på museet – med temat USA ut ur Vietnam. Utställningen består av 12 originalbilder tecknade mellan åren 1966 och 1975, en tid då USA:s roll i Vietnamkriget ledde till en proteströrelse världen över.

Båda utställningarna visas fram och med den 10 april. Hittills har intresset varit stort, berättar Carina Milde.

– Utställningen är mycket uppskattad av både besökare och skribenter.

Arbetets museum har över 2000 bilder av EWK. En del av bilderna i ”I natt jag drömde…” har aldrig tidigare visats för allmänheten.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV