Radar

Mindre handslag och kramar efter pandemin

Kramen var den vanligaste hälsningsritualen mellan vänner och bekanta i Sverige, enligt en Sifoundersökning gjord 2014.

Kör du fortfarande axelknuffen eller en nick som hälsning istället för ett handslag eller en kram? Då är du inte ensam. Drygt 4 av 10 bibehåller pandemins mindre fysiska hälsningsritualer, visar en ny undersökning.

Smittspridningen av covid-19 var vid årsskiftet omfattande, och antalet nya intensivvårdade på uppgång, enligt Folkhälsomyndigheten. Medan många har återgått till livet som det var före pandemin har den förändrat vardagen för andra. Drygt 40 procent har inte gått tillbaka till att hälsa med handslag och kramar, som de gjorde före pandemin. Det visar en undersökning från försäkringsbolaget If. 

Kvinnor behåller avstånd i större utsträckning än män. Varannan kvinna hälsar som vanligt igen, och 63 procent av männen gör detsamma, enligt undersökningen. 

Det finns även åldersrelaterade skillnader. 59 procent av alla i åldersgruppen 18–24 år har gått tillbaka till sina tidigare hälsningsmönster medan siffran i åldersgruppen 75–80 år är 46 procent.

– De unga vill i större utsträckning hälsa med handslag och kramar nu. De var också den grupp som upplevde mest negativa effekter under pandemin så här kan behovet av närhet och gemenskap vara extra stor, säger Kristina Ström Olsson, nordisk hälsostrateg på If, i ett uttalande.

Undersökningen gjordes 17 december 2022 via Syno internationals onlinepanel. 1 004 personer mellan 18 och 80 år deltog.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV