Radar

Mycket grönt på årets julbord

Det går att få en god jul, även utan skinka.

35 procent av svenskarna kommer äta mindre kött på julbordet i år. Det visar en undersökning som försäkringsbolaget If har gjort. Bland kvinnor är det hela 40 procent som i högre grad ratar köttet. 

Den främsta orsaken till att man väljer bort köttet är prisökningen. 13 procent har angett det som skäl. Men även klimatpåverkan och hälsoskäl väger tungt, omkring 11 procent anger klimatskäl som orsak till att man väljer mer grönt och ungefär lika många svarar att det beror på hälsoskäl. 

– Många känner oro över privatekonomin och de stigande matpriserna. Men det går att ordna ett gott och prisvärt julbord, kanske kan man i år ta chansen att testa helt nya gröna rätter, och gå ifrån de traditionella kött- och fiskrätterna där priserna ökat. Hälsoaspekten är också värd att lyfta i sammanhanget. Enligt kostråden ska vi äta 500 gram frukt och grönt per dag, så varför inte följa det även under julhelgen, säger Kristna Ström Olsson, hälsostrateg på If i ett pressmeddelande. 

Enligt den senaste vegobarometern som publicerades av Axfood i januari så identifierar sig 9 procent av svenskarna som vegetarianer eller veganer och 30 procent äter vegetariskt 2-6 dagar i veckan. 

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV