Radar

En jul på landet lockar stadsborna

I fem län minskade befolkningsmängden under julen 2021.

Fler än vanligt reser norrut under julen och många vill fira storhelgen på landet. Det visar en nyligen utförd undersökning från SCB.

Julklappar, glögg, julgran, julbak och julstök. Det är mycket att stå i när tomten snart kommer på besök. Många reser också bort över julhelgerna.

– Under jul, och även generellt i semestertider, ser vi att många lämnar de tätbefolkade delarna av landet och reser till mindre kommuner, säger Pieter Vlag, statistiker på SCB, i ett pressmeddelande.

På landsbygden bor människor ofta glesare än i storstadskommunerna och det är vanligare att man bor i hus än i lägenhet, vilket kan vara en anledning till var man väljer att fira julen.

SCB:s undersökning visar en tydlig trend för de senaste åren – många lämnar storstadslänen under julen. 2021 var Uppsala och Stockholm de två län som flest reste bort från. I fem län minskade befolkningsmängden. De län med störst procentuell befolkningsökning var Jämtlands och Dalarnas län.

De flesta julresenärer tenderar dock att inte resa så långt bort, utan håller sig till närområdet. När Stockholmarna inte reser längre norrut, reser de oftast till angränsande län Uppsala eller Södermanland. Likaså gör boende i Västra Götaland, som främst reser till Hallands, Jönköpings och Värmlands län. Skåningarna stannar oftast kvar i södra Sverige och tillbringar julen i Hallands, Blekinge och Kronobergs län.

En annan klar trend är att Sveriges nordliga kommuner ökar sin befolkning under julen. De klassiska vintersportkommunerna Malung-Sälen, Härjedalen och Åre fördubblar sin befolkning över julhelgen. Men även mer glesbefolkade kommuner utan turistanläggningar som till exempel Vindeln, Malå, Sorsele och tornedalska Pajala och Övertorneå, får fler besökare under julen.

Enligt Pieter Vlag skulle det kunna tyda på att många reser för att tillbringa julen med släkt och vänner som bor där.

Något annat man såg i undersökningen är att universitetsstäder tenderar att tömmas under juldagarna eftersom många studenter åker hem över jul.

– Några exempel på kommuner där befolkningen kraftigt minskar runt jul är Uppsala, Lund, Umeå och Linköping, säger Pieter Vlag.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV