Radar

EU-parlamentet vill lätta på vargskyddet

Ett misstänkt vargspår i snön.

EU borde lätta på skyddet av varg och björn och andra stora rovdjur för att ”hitta en bättre balans”, anser EU-parlamentet.
De ignorerar vetenskapen, kontrar Världsnaturfonden.

Parlamentets önskemål framförs i en ickebindande resolution som röstades igenom på torsdagen med stöd av 306 ledamöter mot 225 – och 25 som avstod.

I resolutionen uppmanas EU-kommissionen att anpassa skyddsstatusen för rovdjuren så fort som man uppnått de nivåer som man strävat efter. Inte minst gäller det mängden vargar som parlamentet redan anser vara tillräcklig, totalt sett i Europa.

Merparten av de svenska ledamöterna stöder resolutionen.

”Vi värnar biologisk mångfald och vill att svensk rovdjursförvaltning ska bygga på samexistens, men det kan inte ske på bekostnad av en levande landsbygd”, säger Erik Bergkvist (S) i ett pressmeddelande.

”EU-lagstiftningen är klumpigt utformad och tar inte hänsyn till ifall arterna har återhämtat sig och inte längre behöver skyddas i samma utsträckning”, säger i sin tur Emma Wiesner (C).

Världsnaturfonden (WWF) är däremot kritisk.
”Med den här resolutionen sviker EU-parlamentsledamöterna både naturen och jordbrukarna. Vargar används som syndabockar för större socioekonomiska problem som den omfattande djurhållningssektorn står inför”, skriver Sabien Leemans från WWF i ett pressmeddelande.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV