Radar

Allt fler ser Sverige som mer odemokratiskt

Blir Sverige mer odemokratiskt? Det anser många i en ny undersökning.

Många svenskar är oroade över den demokratiska utvecklingen. Det visar en ny rapport som Novus har tagit fram på uppdrag av Civil rights defenders.

44 procent instämmer i påståendet att Sverige rör sig mer mot ett odemokratiskt land, vilket är åtta procent mer än förra året. Fyra av tio säger också att de upplever att de demokratiska grundprinciperna har hotats det senaste året.

Enligt Civil Rights Defenders kan det här ses som en följd av Tidöavtalet, som organisationen menar strider både mot normerna för mänskliga rättigheter och vår egen grundlag.

– Som människorättsorganisation är vi mycket oroade över Tidöavtalet och hur det i förlängningen kommer att påverka den svenska demokratin. Grundläggande fri- och rättigheter skulle inskränkas om åtgärderna i Tidöavtalet blir verklighet, säger John Stauffer, chefsjurist på Civil Rights Defenders.

Andelen som anser att det är viktigt att landet de lever i är demokratiskt har också sjunkit sedan förra året, fortfarande är det dock 93 procent som instämmer i det påståendet.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV