Radar

Sommaren dröjde kvar in i november

Lund hade i slutet av oktober sommartemperatur runt 20 grader.

I början av november var det fortfarande sommar längs delar av kusterna i södra Sverige, och på sina ställen även inåt landet, enligt SMHI:s meterologer.

Det gör att vi under 2022 kan få se sommartemperaturer dröja sig kvar längre än på 160 år och att sommaren i med det ha varat i mer än ett halvår.

SMHI:s stationer i Visby, Borås, Torup, Hoburg och Landsort rapporterade fortfarande sommartemperaturer den första helgen i november, liksom vid stationen i Falun, dit hösten normalt kommer i slutet av september, enligt SMHI.

Rekordet för hur länge sommaren varat är 2015, då Skillinge i i Skåne hade sommar fram till den 19 november, enligt SvD. Till Norrland har vintern nått, men är varmare än normalt.

Temperaturen i Oktober månad var den varmaste som hittills har uppmätts i Europa, rapporterar samtidigt TT.

De allvarliga konsekvenserna av klimatförändringarna är mycket synliga i dag och vi behöver ambitiösa klimatåtgärder vid COP27 för att säkerställa utsläppsminskningar som kan stabilisera temperaturer nära Parisavtalets mål på 1,5 grader”, säger Samantha Burgess, biträdande chef för EU:s klimatförändringstjänst Copernicus, i en kommentar.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV