Radar

Vart tredje barn hotas av klimat och fattigdom

I Indien hotas 223 miljoner barn av både fattigdom och klimatkrisen.

774 miljoner barn – vart tredje i världen – hotas av både fattigdom och klimatförändringar. Det visar en ny rapport från Rädda barnen.

Rapporten Generation hope bygger på svar från 54 000 barn i 41 länder, som fått ge sin egen bild av vad de tänker om ekonomisk fattigdom och ett förändrat klimat.

De länder där flest barn är påverkade av både fattigdom och klimatet är Indien (223 miljoner barn), Nigeria (58 miljoner) och Etiopien ( 36 miljoner).

En 11-årig pojke, som ursprungligen bott i El Salvador, men som nu bor i Mexiko, berättar så här, enligt Rädda barnen:

– Hela mitt hus var fullt av växter. Vi hade squash, persikor, blommor och frukter. Men vi var tvungna att lämna vårt hus eftersom allt torkade ut. Vi skördade grödor och var tvungna att flytta därifrån.

Inför COP 27 uppmanar Rädda barnen världens makthavare och företag att nu göra mer för att komma tillrätta med båda klimatkrisen och med det man kallar ojämlikhetskrisen. ”Kostnaden för att ta itu med klimatkrisen för de sju rikaste länderna i världen är cirka 2 procent av deras årliga inkomst. Det är ungefär lika mycket som de spenderar på försvaret”, konstaterar organisationen.

De investerade pengarna skulle hjälpa låginkomstländer att bygga en motståndskraftig, grönare och mer rättvis värld.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV