Radar

Greta Thunberg skippar klimatmötet i Egypten

Greta Thunberg skippar klimatmöte i Egypten.

Greta Thunberg kommer inte att delta i klimatmötet COP27 i Egypten nästa månad. Det avslöjade klimataktivisten i söndags samtidigt som hon anklagade mötet för greenwashing.

”Det finns många orsaker till att jag inte ska åka till COP27, men utrymmet för civilsamhället i år är extremt begränsat”, sa Thunberg under en frågestund på Southbank Centre under lanseringen av hennes senaste bok.

Den 19-åriga aktivisten har tidigare uttryckt solidaritet på Twitter för politiska fångar som sitter fängslade i Egypten.
”COP-konferensen används i huvudsak som ett tillfälle för ledare och människor i maktpositioner att få uppmärksamhet genom att använda olika typer av greenwashing. Den är inte tänkt att ändra hela systemet utan bara för att uppmuntra en gradvis progress”, menar Thunberg.

Greenwashing, eller grönmålning, är när en organisation försöker framställa sin vara, tjänst eller sig själv som bättre för miljö och klimat än vad den i själva verket är.

Greta Thunbergs bok ”Klimatboken” släpptes i torsdags och innehåller cirka 100 texter från olika experter, bland annat ekonomen Thomas Piketty, WHO:s Tedros Adhanom Ghebreyesus samt författaren Naomi Klein.
Thunbergs inkomster från boken kommer gå till hennes stiftelse som ska dela ut pengarna till välgörenhetsorganisationer som arbetar med miljöfrågor.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV