Energi

Ny utställning belyser rätten till yttrandefrihet

Abdalla Basher, en av de fristadskonstnärer som är med i utställningen Fristad – ett svar på förföljelse och förtryck.

Fem fristadsstipendiater har fått dela med sig av sina livsberättelser och erfarenheter, resultatet har blivit en vandringsutställning som nu visas på Kulturkvarteret i Örebro. 

Fristad – ett svar på förföljelse och förtryck heter utställningen där bland annat Örebro kommuns nuvarande fristadskonstnär Abdalla Basher från Sudan deltar. Konstnärerna som är med i utställningen har intervjuats av Mustafa Can och fotografierna på dem är tagna av den prisbelönta fotografen Anders Hansson. 

Tanken är att utställningen ska berätta om fristadskonstnärerna och samtidigt lyfta betydelsen av yttrandefrihet och demokrati. 

Fristäder är städer som ger temporärt skydd genom residens för förföljda författare, journalister, bloggare, fotografer, curatorer, konstnärer, skådespelare, regissörer etcetera. Residenset är vanligtvis i två år. Tillsammans ingår fristäderna i det internationella nätverket ICORN – International Cities of Refugees Network. 

Utställningen visas från imorgon lördag och fram till den 5 december. På vernissaget imorgon kommer det också att att vara ett samtal med fristadsstipendiaten Ashraf Bagheri från Iran som är författare, journalist och poet. 

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV