Radar

Världens äldsta gran slår rot i Malmö

Old Tjikko i Fulufjällets nationalpark är världens äldsta gran.

Old Tjikko, världens äldsta gran, står i Fulufjällets nationalpark i norra Dalarna. Forskare har nu lyckats ympa upp trädet som fått flera små exakta kopior.

För tre år sedan fick forskningsstationen Skogforsk i Skåne uppdraget att försöka klona Old Tjikko, världens äldsta gran, som beräknas vara mer än 9 500 år gammal.

Trädet har tidigare klonat sig själv på naturlig väg, genom att delar av trädets rotsystem under alla år överlevt och nya stammar vuxit fram eftersom. På det här sättet har trädet klonat sig själv om och om igen, vilket gör Old Tjikko till världens äldsta nu levande träd. Kloning på konstgjord väg, så kallad ympning, har dock aldrig tidigare utförts på ett så gammalt träd.

Ympningen är en del av ett konstprojekt och tanken är att klonen ska stå i en slags kuvös som håller samma klimat som på Fulufjället. Denna ska sedan pryda entrén till Malmös nya sjukhusområde. Tills bygget är färdigställt ska Old Tjikkos 15 genetiska kopior växa till sig i ett växthus. I dag är skotten, som samlades ihop från Old Tjikko, omkring tio centimeter höga.

Andreas Helmersson, forskare vid Skogforsk, säger till SVT att projektet var svårt, men har lyckats väldigt bra:

– De växer ju betydligt bättre här i växthuset än på Fulufjället.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV