Energi

Bygdegårdar plats för riksturné

Peter Åberg blandar text, jonglering, minneskonst, musik och magi i sina föreställningar, som framför allt kommer att äga rum på bygdegårdar i Södermanland.

En landsomfattande kulturturné kommer att göras av 24 musiker, skådespelare, författare och dansare runt om i landet under de kommande månaderna. Fokus ligger på arrangemang på landsbygden och bygdegårdar runt i landet blir scenerna.

Det är Bygdegårdarnas Riksförbund som står bakom initiativet och som anställer kulturutövarna i de 24 bygdegårdsdistrikt som ingår i förbundet för att genomföra publika framträdanden och workshops.
– Under nio månader framåt kommer 15 musiker, 4 skådespelare, 2 cirkusartister, 1 clown, 1 författare och 1 dansare att skapa kulturupplevelser i hela landet, säger Stefan Löfgren, projektledare för turnén.

Satsningen är en del av återstarten efter pandemin och pengar kommer från Statens kulturråd.
– Jag tror att det här kommer att få stor betydelse för återstarten av hela kulturlivet i Sverige, inte bara i storstäderna utan även på landsbygderna. Den samlande kraften i kulturupplevelserna sätter ljuset på och ökar intresset för levande kultur i hela landet, säger Per Lodenius, förbundsordförande i Bygdegårdarnas Riksförbund.

Musikern Josefina Paulson har en djup kunskap inom den traditionella musiken från  Västmanland, där hon kommer att turnéra
Musikern Josefina Paulson har en djup kunskap inom den traditionella musiken från  Västmanland, där hon kommer att turnéra. Foto: Sascha Kajic

408 framträdanden och 96 workshops kommer att genomföras, varav hälften riktar sig till barn och unga.

– Vi hoppas att 30 000 personer genom detta projekt kommer att uppleva en konstupplevelse av hög kvalitet som väcker än mer intresse för konsten och kulturen, säger Stefan Löfgren.

Projektet är betydelsefullt runt om i landet, enligt Ulla Johansson, ordförande i Södermanlands bygdegårdsdistrikt.
– Vi kan stärka föreningarna och fler utanför tätorterna får möjlighet att ta del av kulturaktiviteter.
– Det här utvecklar också det lokala kulturlivet genom att vi får möjlighet till ett långsiktigt samarbete med en professionell utövare. Det leder till att vi får fler kulturarrangemang i hela regionen.

Kulturbygdsturnén har fokus på landsbygder.
– Något i den här skalan har aldrig gjorts tidigare, att vi anställer så många artister, musiker, dansare, skådespelare, författare, konstnärer och andra kulturutövare är väldigt roligt och spännande. Nu kan vi på allvar säga att vi gör ett grundligt arbete för att uppfylla de kulturpolitiska målen om tillgänglighet och kvalitet, säger Per Lodenius, förbundsordförande Bygdegårdarnas Riksförbund.

Författaren Anna Winberg Sääf kommer att stå för arragemang i Södra Kalamr län
Författaren Anna Winberg Sääf kommer att stå för arragemang i Södra Kalamr län. Foto: Kristian Pohl

I södra Kalmar län är det författaren Anna Winberg Sääf som kommer att stå för arrangemang på 15 av länets bygdegårdar fram till i juni 2023.
Hon är tidigare Litteraturnod Vimmerbys regionförfattare i Kalmar län och kommer att utgå från sin bok om Blå jungfrun och folktron ön förknippas med.
– Det kommer att bli gestaltning ur boken Jungfruön, men också samtal med dem som kommer. Alla har mycket att säga om det här! Någon som tog med sig en sten från ön fick otur, till exempel, säger Anna Winberg Sääf.
Även skrivarworkshops för barn och vuxna kommer att hållas.

Musikern Lamine Cissokho har fått uppdraget för Norra Kalmar.
– Jag hoppas att vi också ska få möjlighet att samarbeta, säger Anna Winberg Sääf.
Mot slutet av perioden kommer alla deltagarna att lånas ut till något eller några andra län, och sedan avslutas projektet med en gemensam samling i juni.

Dessa musiker, skådespelare och andra deltar i turnén

Blekinge: Timo Lattu 
Dalarna: Cecilia Kyllinge 
Gotland: Palle Poulsen 
Gävleborg: Peter Hedlund 
Halland: Anette Wallin 
Jämtland: Martin Johansson 
Jönköpings län: Linda Elaine Byman Andersson 
Kronoberg: Ulrika Gunnarsson 
Norra Kalmar: Lamine Cissokho 
Norrbotten: Carina Henriksson 
Sjuhärad: Magnus Rosén 
Skaraborg: Susanne Lind 
Skåne: Brita Björs 
Stockholms län: Kalle Haglund 
Södermanland: Peter Åberg 
Södra Kalmar: Anna Winberg Sääf 
Uppsala län: Stina Hellberg Agback 
Värmland: John Dunsö 
Västerbotten: Nina Grigorjeva 
Västernorrland: Klas Norberg 
Västmanland: Josefina Paulson 
Västra: Gilda Stillbäck 
Örebro län: Eva Eastwood 
Östergötland: Kajsa Norrby

Källa: Bygdegårdarnas riksförbund