Radar

Klimatberättelser blir arkiv och teater

We Hear You—A Climate Archive ska samla in ungas berättelser om klimatkrisen.

Dramaten i Stockholm söker nu 77 unga som vill berätta om hur klimatförändringar påverkar dem.

Berättelserna kommer att samlas på aclimatearchive.com för att där sparas för eftervärlden. Ett antal av berättelserna kommer att bli grunden till en teaterföreställning 2024.

Insamlingen är ett internationellt klimatprojekt kallat We Hear You – A Climate Archive, som är en fortsättning på  performanceverket We Hear You – Greta Thunbergs Tal, som visades på Dramaten 2020.

Insamlingen vill ha berättelser från unga konstnärer, författare, studenter och aktivister, från olika ekosystem och efterlyser särskilt berättelser från människor i drabbade områden.

– Greta Thunbergs bok ”No one is too small to make a difference” var skakande läsning. Hennes retoriska fråga ‘Kan ni höra mig?’ fick oss på Dramaten att vilja svara ja, ‘vi hör dig’. Vi har nu börjat samla in svar från unga människor världen över. Det kommer bli en berättelse som inte handlar om statistik, utan om hur det känns. Det faktum att vi är på gränsen till att förstöra våra livsbetingelser. Målet är att föra tillbaka dessa berättelser till Dramaten, säger Jacob Hirdwall, dramatiker och regissör, som ska regissera teaterföreställningen baserat på de berättelser som kommer in.

–Det är fantastiskt att få till ett sådant stort internationellt projekt kring den här tematiken och att vara en del av en plattform för unga röster. Styrkan i klimatrörelsen ligger i det globala samarbetet och Dramaten ser fram emot att vara en del av A Climate Archive, säger Mattias Andersson, teaterchef och konstnärlig ledare Dramaten.

Projektet är ett samarbete mellan Dramaten, Svenska Ambassaden i WashingtonThe Earth Commons: Georgetown University’s Institute for Environment and Sustainability (ECo Institute) och The Laboratory for Global Performance & Politics.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV