Energi

Greta Thunberg – Fyra år av strejk

Greta Thunberg utanför Riksdagshuset för fyra år sedan, med den numera klassiska skylten "Skolstrejk för klimatet".

Den 20 augusti har det gått exakt fyra år sedan Greta Thunberg satte sig utanför riksdagshuset med en hemsnickrad skylt. Då var det bara en person, i dag omfattar Fridays for future-­rörelsen mer än 14 miljoner människor i 7 500 städer och på alla jordens kontinenter. Här under kan ni se ett urval av bilder från Gretas resa under de här fyra åren.

Bara ett halvår efter den första klimatstrejken hade Fridays for future vuxit till en global rörelse, nere till höger syns en demonstration från Schweiz den 15 mars 2019. <br>Klicka till höger om siffrorna för att bläddra i bildspelet. Foto: Jean Christophe Bott/TT Foto:
Greta Thunbergs flätor har blivit ikoniska och hon har ibland kallats för en modern Pippi Långstrump. Här har några gjort en gigantisk docka av henne i samband med en klimatdemonstration i Düsseldorf. Foto: Martin Meissner/AP/TT  Foto:
Greta Thunberg möter påven i april 2019. Foto: Gregorio Borgia/AP/TT Foto:
I augusti 2019 seglade Greta Thunberg tvärs över Atlanten till USA. Foto: Craig Rutte/TT Foto:
I New York höll hon ett numera klassiskt tal inför FN:s generalförsamling. "My message is that we'll be watching you. This is all wrong. I shouldn't be up here. I should be back in school on the other side of the ocean. Yet you all come to us young people for hope. How dare you!", sa hon bland annat. Foto: Jason DeCrow/TT Foto:
På klimattoppmötet i Madrid 2019 valde hon att framträda med urfolksaktivister från olika länder. Foto: Andreas Comas/TT Foto:
Coronapandemin innebar ett bakslag för klimatrörelsen, som till stor del bygger på att människor kommer samman. Men trots restriktioner kunde klimatstrejkerna på fredagar fortsätta, ibland digitalt – eller som här där ni ser en coronaanpassad demonstration. Foto: Fredrik Sandberg/TT Foto:
I november 2020 hade filmen om Greta Thunberg i regi av Nathan Grossman premiär. Foto: Amir Nabizadeh/TT  Foto:
2021 avbildades Greta Thunberg som frimärke.  Foto:
Vid sidan om kampen mot global uppvärmning har Greta Thunberg också engagerat sig i urfolks rättigheter och krävt global rättvisa. Här syns hon i Jokkmokk i februari i år i en protest mot regeringens planer på att upprätta en gruva i Gallók. Foto: Carl-Johan Uutsi/TT  Foto:
Den 25 juni i år framträdde Greta Thunberg på Glastonburyfestivalen i England. Det är ett av hennes senaste större publika framträdanden. Foto: Scott Gafritt/TT Foto:
Öppna i helskärm
1 / 11

Bara ett halvår efter den första klimatstrejken hade Fridays for future vuxit till en global rörelse.

Greta har själv hunnit med att segla tvärs över Atlanten. Hon har hållit tal i FN, på klimattoppmöten och framför EU:s ledare. Hon har hälsat på påven, blivit föremål för en film och avbildats på frimärke – bara för att nämna några höjdpunkter under de här min sagt händelserika åren.

Och fortfarande är hon bara 19 år – hennes resa för att förändra världen har bara börjat.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV