Energi

LFT tipsar: Bokhösten 2022

Många spännande böcker väntar på att bli lästa i höst.

Än är det sommar men snart är hösten här och med den många nya böcker som går i tryck. LFT har botaniserat i förlagens kataloger och kan tipsa om böcker av såväl Greta Thunberg som Stina Wollter och Bob Dylan.

Världen som väntar: Vårt liv i klimatförändringarnas Sverige

Klimatförändringarna håller redan i dag på att förändra världen. I den här boken målar klimatjournalisten Peter Alestig upp en bild av hur de kommer att påverka Sverige. Vad kommer att hända med energiförsörjningen? Hur påverkar klimathotet vår hälsa och ekonomi? Och kommer vår demokrati att överleva? Varje kapitel inleds med ett fiktivt scenario över hur Sverige skulle kunna se ut runt år 2050.
Utgivning: Finns ute nu

Så skapar vi en vegansk värld: Ett pragmatiskt förhållningssätt

Den här boken skrevs av den belgiske djurrättsaktivisten Tobias Leenaert redan 2017, men först i år har den kommit på svenska. I boken stakar Leenaert ut vägen till en värld där djur inte längre utnyttjas – något som han menar kräver ett pragmatiskt förhållningssätt. Han skärskådar den psykologiska mekanismerna som gör att många har så svårt att ge upp köttätandet. Han tar också upp vikten av ett hållbart engagemang.
Utgivning: Finns ute nu

Foto: Djurens rätt
Foto: Djurens rätt

Tusen och 1 art

Martin Emtenäs blev känd som programledare för Mitt i naturen, men han har också skrivit flera böcker om djur och natur för både barn och vuxna. Nu kommer en bok om biologisk mångfald där Emtenäs berättar personligt och engagerande om ett antal hotade arter. Samtidigt som det moderna Sverige har vuxit fram så har också mycket gått förlorat längs vägen, vad kan vi göra för att ändra kurs och rädda de arter som är  hotade idag?
Utgivning: 2022-10-03

Stina Wollter
Stina Wollter. Foto: Hanna Franzén/TT

Kriget mot kroppen

Stina Wollter är, bland mycket annat, kroppsaktivist. I den här boken, som hon har skrivit tillsammans med överviktsforskaren Erik Hemingsson tar hon upp det vikthets och fetthat som råder i samhället och hur vi kan freda oss mot det. De slår också hål på olika myter om vikt och ger tips på saker som kan förbättra din hälsa på riktigt – som att stressa mindre, sova bra och umgås med goda vänner.
Utgivning: 2022-09-13

Åsnans år

Poeten Athena Farrokhzad är tillbaka med en ny diktsamling. Denna gång återvänder hon till centrala teman i sitt författarskap, men i åsnans gestalt. Arbetskritik samsas med skildringar av döden och av moderskap.
Utgivning: 2022-08-31

Athena Farrokhzad
Athena Farrokhzad. Foto: Karin Wesslén/TT

Den lodande människan

Patrik Svensson slog för några år sedan igenom med dunder och brak med sin debutbok Ålevangeliet. I sin nya bok dröjer han sig kvar på haven men riktar denna gång blicken mot människorna som genom århundraden har utforskat, kartlagt, försökt förstå och lägga haven under sig. Här kan du lära dig om att ifrån vem som egentligen var den förste världsomseglaren till hur kaskelotvalen har bidragit till upplysningen.
Utgivning: 2022-08-19

Låtskrivarkonsten

Trots att Bob Dylan har fått nobelpriset i litteratur har han inte skrivit särskilt många böcker. Den senaste boken han skrev kom 2004 och var en slags självbiografi, nu släpper han en bok med sextio essäer där han går igenom sina favoritlåtar och vad som gör dem bra. Genom att placera in gamla låtar i ett historiskt sammanhang gör han dem levande igen. Ett måste inte bara för Dylanmännen utan också för alla som är intresserade av låtskrivande och modern historia.
Utgivning: november

Laerke Bagger ger personlig inspiration till de som vill bli bättre på att sticka
Laerke Bagger ger personlig inspiration till de som vill bli bättre på att sticka. Foto: Naima Helen Jåma/TT

Laerke Bagger – Sticka

Laerke Bagger har väckt stor uppmärksamhet i sitt hemland Danmark genom att bryta med konventioner när det gäller stickning. Hon skapar personliga, uppseendeväckande och vilda plagg och använder gärna restgarner. I den här boken kan du bland annat lära dig hur du pärlstickar en tröja eller skapar en egen fuskpälsjacka.

Har du försökt stänga av och slå på igen

Erik Andersson är känd som översättare av bland annat Sagan om ringen och Odysseus, men han är också författare och har skrivit flera hyllade böcker. Den här novellsamlingen utspelar sig ”i en samtid som inte kan släppa historien och i en förfluten tid som inte känns så avlägsen”.
Utgivning: 2022-09-15

Ställ om: Allt att vinna på ett klimatsmart liv

I den här boken försöker Maria Soxbo vrida och vända på frågan vad det innebär att ställa om. Istället för att utgå från att vi måste ge upp en massa saker, frågar hon sig vad vi har att vinna på omställningen och kommer fram till att de allra flesta kommer få ett bättre och rikare liv av att ställa om.
Utgivning: 2022-09-02

Greta Thunberg
Greta Thunberg. Foto: David Keyton/AP/TT

Klimatboken

På bara fyra år har Greta Thunberg gått från att vara en okänd person till att bli kanske världens mest kända klimataktivist. Med den här boken vill hon ge ett verktyg till alla som vill förändra världen. Med hjälp av över hundra experter har hon försökt samla den kunskap som vi behöver för att förstå den svindlande kris vi befinner oss i och vad vi kan göra för att undvika det värsta.
Utgivning: Oktober