Radar

Extremhetta och torka i Portugal

Temperaturen i Portugal kan nå över 40 grader de kommande dagarna.

Portugal förbereder sig på en värmebölja med temperaturer på upp mot 43 grader i helgen. Samtidigt behåller den svåra torkan greppet om landet.
Landets krismyndighet har satt personal i beredskap på grund av risken för skogs- och terrängbränder. Risken för skogsbränder är hög i runt en tredjedel av Portugal.

Extremvärmen lär enligt väderprognoserna stanna minst en vecka. Väderinstitutet IPMA uppger att så kallade tropiska nätter, med en nattemperatur på minst 20 grader, är att vänta.

Från och med fredag har regeringen beslutat om nödläge gällande brandrisken. Åtgärden innebär ökade befogenheter för myndigheterna, exempelvis förbud mot luntning och fyrverkerier eller möjlighet att rekvirera maskiner för att göra brandgator.

En stor del av landet genomlider redan en besvärlig torka. I slutet av juni bedömdes 96 procent av landet lida under extrem eller svår torka – de två högsta kategorierna.

Mängden regn som fallit sedan skyfallen i oktober förra året är den näst lägsta sedan 1931, då mätningarna började.

Värmeböljor och torka är inte ovanligt i Portugal. Men klimatforskare bedömer att hela södra Europa kan förvänta sig högre temperaturer och mindre regn framöver som en följd av den globala uppvärmningen.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV