Zoom

Nya i Sverige provar friluftsliv: ”Jag hade aldrig varit i en skog eller badat”

På Ekudden vid sjön Flaten i södra Stockholm ska Äventyrsgruppen sätta igång med att laga kvällens meny, baserad på ätliga växter som plockats på vägen dit.

Naturen har kallats svenskars religion, medan många nyanlända sällan tar sig ut till skidbackar och skärgårdsöar. Det håller friluftsprojektet Äventyrsgruppen på att ändra. En av dem som följt med är Salma Khalid.

Några meter från strandbrynet vid sjön Flaten i södra Stockholm sitter Lisa Behrenfeldt på huk och gnuggar tandade blad med röda stjälkar mellan fingrarna. Hon luktar, och gruppen av ungdomar som stannat runtomkring gör detsamma. Två knölsvanar betraktar dem på behörigt avstånd.

– Man kan tänka på att de flesta ätliga växter man plockar är inte jättegoda. Om ni läser om ätliga växer och det står att de är goda, så betyder det ”de är inte jätteäckliga”. Om det smakar nästan ingenting – då är det bra, säger Lisa.

Deltagarna befinner sig några hundra meter från vandringens startpunkt, Flatenbadet, där Äventyrsgruppen har sin lokal. De har packat ryggsäckar fulla av tallrikar, primuskök och ingredienser som ska komplettera de ätliga växterna i kvällens måltid.

”Till skillnad från skolan är det inte så språkberoende, för man kan visa mycket praktiskt”, säger Lisa Behrenfeldt, som startade Äventyrsgruppen 2015
”Till skillnad från skolan är det inte så språkberoende, för man kan visa mycket praktiskt”, säger Lisa Behrenfeldt, som startade Äventyrsgruppen 2015. Foto: Kim Richter

Lisas kollega Jana Eriksson har redan hunnit demonstrera ätliga almfrön, lönnblommor och gökärt, som plockats med i tygpåsar.

– I Sverige känner många igen att de här smakar Jenka. De innehåller ett ämne som gör att man får mindre ont, salicylsyra. Huvudvärk i skogen? – plocka den här! Så vad heter den? undrar Jana.

– Älggräs! utropar gruppen med en mun.

21-åriga Salma Khalid samlar omsorgsfullt en bunt.

– Jag tar lite till min syster, som har huvudvärk.

Kraft och frihet

Salma hörde talas om Äventyrsgruppen för två år sedan. En kompis berättade om chansen att få följa med på en tio dagar lång resa till jämtländska Laxsjö, med vandring, paddling och övernattning i tält.

– Jag trodde aldrig jag skulle få åka för min familj, men Lisa ringde och pratade med min syster, och jag fick. Det var de bästa upplevelsen jag haft nånsin i hela mitt liv!

Hon ler vid minnet av en fyratimmarsvandring upp för ett berg.

– När vi var framme började jag gråta för det var så häftigt. Sen fick jag plats på en kanotresa. Min syster sa: ”Räcker det inte med tio dagar som du redan har åkt?” Och jag sa ”Nej tyvärr, nu när jag har börjat tror jag inte det kommer ta slut”.

Salma Khalid får energi och kraft från naturen
Salma Khalid får energi och kraft från naturen. Här tillsammans med Ali Karimi. Gemenskapen är ett  skäl till att de är med i Äventyrsgruppen. Foto: Kim Richter

Salma är vanligtvis med på Äventyrsgruppens större aktiviteter. Hon tar studenten om en månad och har väldigt lite tid, berättar hon. Resan hemifrån norrort till Flaten tar en timme och 40 minuter.

– Men eftersom jag mår bra av det här valde jag att komma. Jag har jättemycket i skolan och behövde lugna ner mig lite.

Gemenskapen, att få lära sig nya saker, och att skingra tankarna på vardagen är vad som får henne att delta.

– Jag har lärt mig nya perspektiv om livet och naturen. Innan jag träffade Äventyrsgruppen mådde jag skitdåligt, jag gick på antidepressiva. Sen fick jag en kontakt med naturen som har hjälpt mig otroligt mycket, säger Salma.
Hon söker efter rätt ord.

– Det är en sorts… kraft, som jag har hittat. Jag känner mig väldigt fri. Jag kunde inte simma när jag började. Nu kan jag simma, jag älskar att bada. Det är flera saker som jag har upplevt bara på grund av Äventyrsgruppen. Och alla ord som jag har lärt mig – jag kunde inte så mycket svenska innan.

Övernattade på egen hand

Salma flyttade till Stockholm från elvamiljonersstaden Lahore i Pakistan 2018.

– Jag hade ingen relation till naturen alls. Jag hade aldrig varit i en skog innan jag kom till Sverige. Aldrig badat. Här har jag lärt mig paddla kanot och att åka längdskidor och slalom – jag kan åka bra skidor nu!

Hon berättade för sina kompisar att hon åkt skidor under sportlovet.

– Då skojade de med mig och sa ”du har blivit en svensk”. För det är en vanlig aktivitet som svenskar gör, men det dyrt, alla har inte har råd. Och det har jag fått göra flera gånger.

Äventyrsgruppens aktiviteter är gratis för deltagarna. Under 2021 gjorde Salma sin första resa på egen hand, inom ramen för ett projekt kallat Mitt friluftsliv. Äventyrsgruppen lånade ut utrustning och gav ersättning för för mat och resa. Destinationen blev skärgårdsön Utö.

– Det var första gången jag fick göra en resa ensam. Förut var jag inte självständig, jag visste inte hur man gjorde. Jag åkte med två av mina kompisar som aldrig har tältat. Så det var en utmaning att våga, och en härlig känsla att jag klarade mig helt själv, tre dagar.

Maten lagades på stormkök, berättar Salma.

– Det var en jättehäftig upplevelse, för det var första gången. Jag hade en video på hur Lisa lärde mig så jag kollade på videon samtidigt.

Vad var svårt?

– Att samarbeta med andra personer som inte är lika peppade på att vara i naturen! Det var lite av en utmaning, säger Salma och ler sammanbitet vid minnet av vännernas känslighet för mygg och hårda liggunderlag.

Almens frön är lätta att känna igen, och passar bra i sallad
Almens frön är lätta att känna igen, och passar bra i sallad. Foto: Kim Richter

Äventyrsgruppen

Äventyrsgruppen riktar sig till unga mellan 15–25 som är nya i Sverige. Tillsammans får de utforska naturen både i närområdet och genom längre resor. Bland aktiviteterna finns skidåkning, paddlande, lägerliv och att lära sig cykla. 

Verksamheten drivs av föreningen Miljöverkstan, som jobbar för ett friluftsliv för alla. Miljöverkstadens aktiviteter utgår främst ifrån Flatens naturreservat i Skarpnäck men deltagarna kommer från hela Stockholmsregionen.

Projektet Äventyrsgruppen finansieras genom bidrag från Stockholms stad, Länsstyrelsen, Gålöstiftelsen och Nacka kommun.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV