Radar

Klimatnödläge i Bangladesh – allt fler döda

En man står i dörröppningen till sin översvämmade affär i Sylhet, Bangladesh.

Blixtnedslag och översvämningar har krävt minst ett 60-tal liv i Bangladesh och Indien. Läget beskrivs som det värsta på decennier, och FN-organet UNDP understryker att klimatförändringar ligger bakom.

Vattenmassorna har isolerat fyra miljoner människor i de bangladeshiska områdena Sunamganj och Sylhet, rapporterar medier i landet. Många miljoner påverkas också av att elnätet kollapsat på en del håll.

Årets monsunsäsong började häromveckan, och regionen är då van vid skyfall. Men årets väder är bland de värsta som noterats. ”Bangladesh befinner sig i ett klimatnödläge, en påminnelse om att det brådskar med åtgärder mot klimatförändringarna”, skriver UNDP:s landskontor på Twitter.

I fredags sattes militären in för att hjälpa till med evakueringar. Men läget befaras bli värre i veckan, då vattennivåerna i floden Tista förutspås fortsätta stiga. Tista rinner från nordöstra Indien ner i Bangladesh. Men där den ansluter till floden Bramaputra är det fortfarande en bra bit kvar till utflödena i Bengaliska viken, så fler regioner kan drabbas när vattenmassorna fortsätter söderut.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV