Radar

Minnestexter uppmärksammar flyktingar

Några av de minnestexter som på måndag ställs ut på mynttorget i Stockholm.

500 handskrivna brädbitar placeras på Mynttorget i Stockholm på söndag. Det är verket ”Den stora saknaden” av konstnären Marit Thörnqvist som uppmärksammar dem som sökte asyl i Sverige 2015 men som drabbades av långa väntetider, rättsosäkra beslut och ändrade lagar. 

På brädorna står texter som är vittnesmål från de som saknas idag och som skickats till Marit Törnqvist av människor i Sverige.

Under flyktingkrisen fick Marit Thörnqvist flyktingar som vänner, men många fick till slut inte stanna i Sverige.

– När den sjätte killen jag hade kämpat för lämnade Sverige blev allt tomt. Om man lever med människor som balanserar mellan liv och död kommer man nära varandra. Jag grät – det handlade om saknad men framförallt om sorgen över att dessa utsatta människor inte hade fått säkerhet i vårt rika stora land. Under deras plågsamma väntetid hade mina egna barn utbildat sig, säger Marit Thörnqvist i ett pressmeddelande.

– Jag insåg att jag inte var ensam och tänkte på dem som hade sett sina vänner bli deporterade till Afghanistan eller hittat dem när de tagit sina liv. Jag började bygga ett monument för våra saknade vänner som kunde visualisera storheten i tragedin. Varje bräda är ett liv, men i verkligheten är det inte 500 utan tio eller tjugo gånger så många. Det skulle påminna om gravstenar, men trä har varit levande innan det blev en brädbit.

Av de många tusen personer som flydde till Sverige har många sedan dess flytt vidare till andra länder

Installationen finns på Mynttorget den 20–22 juni juni mellan klockan 12 och 18. Mellan klockan 15 och 17 på måndagen den 20 juni, som är den internationella världsflyktingdagen till minne av FN:s Flyktingkommission, håller bland andra Anders Wijkman, Tony Haddou och Rasmus Ling tal.