Radar

Upprop för behållet bistånd

Ett upprop vill att det svenska biståndet inte skall minska.

Drygt femtio organisationer i Sverige går samman i ett upprop och kräver att det svenska biståndet inte minskas. En namninsamling pågår fram till valet i september.

Organisationerna vill att det svenska biståndet även i fortsättningen ska vara en procent av BNI, något som flera partier i riksdagen vill minska. På grund av Ukraina-krisen har det svenska biståndet tillfälligt minskats under våren.

– Årtionden av framsteg och utveckling har raserats av pandemin och på bara två år har antalet barn som lever i fattigdom ökat med 100 miljoner. I spåren av detta ser vi fler barnäktenskap, fler fall av trafficking och mer våld och övergrepp. Tiotals miljoner barn har heller inte kommit tillbaka till klassrummen efter nedstängningarna.

Internationellt bistånd behövs nu mer än någonsin, säger Mariann Eriksson, generalsekreterare för Plan International Sverige, som är en av organisationerna bakom uppropet, i ett pressmeddelande.

Sverige kan starta negativ trend

Organisationerna menar att Sverige, som varit ett föregångsland vad gäller bistånd, nu istället riskerar att starta en negativ trend.

– Klimatkrisen är global och den är här och nu. Den leder till hunger och konflikter och driver människor på flykt. Rika länder har ett särskilt ansvar att göra allt de kan för att skapa förutsättning för anpassning och förhindra effekterna, säger Tobias Pettersson på Framtidsjorden.

Privatpersoner, företag och organisationer är alla välkomna att skriva under uppropet.

Fakta

Concord Sverige är en ideell organisation där 81 svenska organisationer ingår. Concord Sverige är en av 28 nationella plattformar i Concord Europa, som totalt samlar 2600 civilsamhällesorganisationer och som informerar och påverkar med fokus på EU:s och Sveriges biståndspolitik.

Källa: Concord Sverige

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV