Energi

LFT tipsar: Fem sommarvärdar du inte får missa

Ta med dig radion ut i trädgåden och lyssna till årets sommarpratare.

Igår presenterade Sveriges radio traditionsenligt årets sommarvärdar. Bland de 58 personer som ska prata mellan den 25 juni och 21 augusti har vi valt ut fem som vi tror kan bli särskilt lyssningsvärda. 

Sverker Sörlin är professor i miljöhistoria vid KTH och en av de mest framträdande personerna i den svenska klimatdebatten. Han är återkommande skribent i Dagens nyheter och har även skrivit en rad böcker inom idéistoria. 2009 skrev han tillsammans med bland andra Johan Rockström en uppmärksammad artikel i tidskriften Nature om planetens gränser. I sitt sommarprat kommer han att prata om kärleken till livet och om ”visionen av det fossilfria välfärdslandet Sverige”.

Sverker Sörlin
Sverker Sörlin. Foto: Stig-Åke Jönsson/TT

Mian Lodalen, 25 juli

Mian Lodalen har ända sedan 80-talet varit engagerad i frågor som feminism, hbtqi och djurrätt. Hon skriver återkommande krönikor i QX, Ottar och Arbetaren och har även skrivit en lång rad böcker där de senaste två ingår i en verklighetsbaserad svit om samkönad kärlek i Stockholm under olika decennier av 1900-talet.

Mian Lodalen
Mian Lodalen. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Hana Al-Khamri, 11 augusti

Hana Al-Khamri växte upp som dotter till jemenitiska migranatarbetare i Saudiarabien. I dag är hon verksam i Sverige som frilansskribent och föreläsare med fokus på ed fokus på politik, kultur och kvinnors rättigheter i Saudiarabien. Hon har skrivit boken Väluppfostrade kvinnor skriver sällan historia som handlar om saudiska journalister med olika bakgrund, intressen och samhällssyn. I sitt sommarprat kommer hon berätta om ”drömmen om att bli journalist i ett land där kvinnor är omyndiga, och hur en loppmarknad med begagnade böcker blev nyckeln till friheten”.

Hana Al-Khamri
Hana Al-Khamri. Foto: Ida Borg

Elin Röös, 12 augusti

Elin Röös är civilingenjören som sadlade om och blev forskare vid SLU. I dag driver hon forskningsprojekt om hur vi ska kunna föda en växande beolkning inom planetens gränser. Hon är särskilt intresserad av sambandet mellan mat och klimat och kommer till exempel att ta upp om det går att rädda planeten genom att äta rätt och om vi kommer bli tvungna att äta insekter i framtiden. 

Elin Röös
Elin Röös. Foto: Jenny Svennås-Gillner/SLU

Lusine Djanyan, 16 augusti

Som medlem i Pussy Riot är Lusine Djanyan en av de som tydligast tagit strid mot Putinregimen. Redan som barn tvingades hon fly från Azerbadjan när kriget bröt ut. I vuxen ålder har hon fått fly igen, denna gång från Ryssland till Sverige på grund av förföljelser i hemlandet. Hennes sommarprat kommer handla om vikten av att våga kämpa mot en diktatur, även när det innebär stora risker.

Lusine Djanyan
Lusine Djanyan. Foto: Claudio Bresciani/TT

Hela listan på årets sommarvärdar hittar ni här

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV