Energi

Gruppen som vill få fler tjejer att upptäcka naturen

Upptäcka tillsammans på en av sina utflykter utanför Göteborg.

Att få unga tjejer och icke-binära att känna en relation till naturen och vara trygg i att vistas i den, det är ett av målen för gruppen ”STF Upptäcka tillsammans – tjejer” som har startat i Göteborg. 
– Vi vill att man både ska lära sig saker och ha roligt, säger Anne Franze-Jordanov som är en av kursledarna.

Det var för ungefär ett år sen som en vän till Anne Franze-Jordanov berättade att han hade startat en naturgrupp för unga killar i STF:s, Svenska turistföreningens, regi och frågade om hon inte vill göra en motsvarande för tjejer. Anne Franze-Jordanov, som är utbildad inom hållbar turismutveckling och engagerad inom olika initiativ som kombinerar omställning och naturupplevelser, tvekade lite först då hon kände att hon redan hade så många järn i elden. Men efter ett tag kände hon ändå att det var någonting hon ville göra, om hon fick ta det i en långsam takt.

Anne Franze-Jordanov är utbildad inom hållbar turism
Anne Franze-Jordanov är utbildad inom hållbar turism. Foto: Anne Franze-Jordanov

Genom Studiefrämjandet startade hon upp en studiecirkel där hon och en handfull andra kvinnor som ska leda kursen har träffats och diskuterat. 

– Vi har haft regelbundna träffar under nästan ett års tid och även varit ute och tältat tillsammans. Vi har bland annat pratat om vår egna relation till naturen och hur vi växte upp.

Att nattvandra och elda är några av aktiviteterna på gruppens träffar
Att nattvandra och elda är några av aktiviteterna på gruppens träffar. Foto: Anne Franze-Jordanov

Tanken var att de skulle lära känna varandra bra så att de hade en trygg bas att stå på innan de öppnade upp för andra, något som de anser att de har nu.

Nattvandring och eldningskväll

Träffarna är öppna för tjejer och icke-binära mellan 18 och 25 år som vill ut i naturen och upptäcka. Man behöver inga förkunskaper, däremot måste man vara medlem i STF vilket kostar 195 kronor per år.

Hittills har de haft tre träffar; den 19 mars anordnade de en skogsvandring i Vättlefjäll, den 23 april hade de en nattvandring och eldningskväll och nu senast den 21 maj genomförde de ett besök på Eco Agroforestry-center i Linnarhult (som LFT har skrivit om tidigare).

Vad brukar ni göra på träffarna?

– Vi gör allt sådant som vi tycker är roligt, vi vandrar, paddlar kanot, klättrar, har andningsövningar och meditation och övar oss i hur vi kan komma i kontakt med naturen. Sen gör vi även besök på platser där man arbetar med naturen för en hållbar framtid, säger Anne Franze-Jordanov.

Syftet är dels att man ska lära känna naturen och känna sig trygg, men också att ungdomar från olika stadsdelar ska mötas. 
– Göteborg är en väldigt segregerad stad, vi tror det är viktigt att skapa mötesplatser där man får dela erfarenheter.

Varför har ni särskilda träffar för tjejer?

– STF tror att det är bra med könsspecifika träffar eftersom många i den här åldern kan ha svårt att dela med sig av en del saker annars. Det blir lättare att utmana sig själv om man känner att man är i en trygg grupp. 
– Sen är det också öppet för icke-binära och det var faktiskt en icke-binär person som var med på en träff, det var roligt.

Välkomna att prova på

Cirka 25 personer har hittills anmält intresse via gruppens sociala medier, än så länge är det dock inte så många som har kommit på träffarna. Anne Franze-Jordanov tror att det beror på att många har väldigt mycket annat för sig, för en del kan det också kännas svårt att betala innan man vet vad det handlar om, därför har de bestämt att man är välkommen på en prova på-träff innan man betalar medlemsavgiften till STF.

Träffarna sker med ungefär en månads mellanrum. Nu närmast väntar ett studiebesök på Grönby ekoby den 19:e juni. Sedan blir det ett uppehåll under sommaren men till hösten väntar fler studiebesök, paddling, bastu och klättring.

– Dessutom hoppas vi på att kunna genomföra ett läger i mitten av september, det skulle vara väldigt roligt! säger Anne Franze-Jordanov.

Fakta:

STF Upptäcka tillsammans – tjejer Göteborg sker i samarbete med Studiefrämjandet och Svenska turistföreningen Lerum-Partille.

I Stockholm och Uppsala finns två liknande grupper som heter “STF Tillsammans Stockholm – Tjejer” och “Uppsala STF Nyinaturen”.