Radar

Sommarjobbare skadas i arbetsplatsolyckor

Bild: arbetsmiljöverket.

Enligt ny statistik från Arbetsmiljöverket har fler än 1 100 arbetsplatsolyckor anmälts av unga sommarjobbare som sjukskrivit sig de senaste fem åren. De mest olycksdrabbade jobben finns inom handel, magasinering, omsorg och tillverkning.

Förra sommaren anmäldes hela 251 arbetsplatsolyckor bland sommarjobbare, där 116 unga kvinnor och 135 män i åldrarna 14 till 19 sjukskrevs för sina skador.

– Det är viktigt att arbetsgivarna ger en bra introduktion till alla som är nya på jobbet, vi vet att det minskar risken för olyckor. Det här blir särskilt viktigt i sommar när många ungdomar kommer ut på sina första jobb. Ingen ska behöva bli skadad av sitt arbete, säger Erna Zelmin, Arbetsmiljöverkets generaldirektör i ett pressmeddelande.

De kategorier arbetsplatsolyckor som toppar anmälningarna är relaterade till truckar och människor. Andra exempel är belastningsskador som uppstått i samband med tyngre lyft i omsorgen. Något mindre vanligt, men kanske mer förvånande är de 42 fall av skador som uppkommit i samband med våld eller hot.

Bland unga män skedde en majoritet av skadorna i samband med tillverkning (110 fall), och under transport och magasinering (87). Gruppen unga kvinnor utsattes istället främst för arbetsplatsolyckor inom vård, omsorg och sociala tjänster (121) samt inom handeln (98).

– Arbetsgivaren behöver ta hänsyn till att sommarjobbare är oerfarna och kan vara ovana vid den utrustning som används, inte vet hur man lyfter på ett säkert sätt och kanske inte vågar fråga om de är osäkra. För de flesta unga innebär sommarjobbet en god erfarenhet, men för dem som råkar illa ut kan det bli en jobbig upplevelse som stannar kvar länge, säger Erna Zelmin.

Arbetsmiljöverkets tips till sommarjobbare

-Lyssna noga till instruktioner och följ dem – du ska få veta vilka risker som finns och hur du kan jobba säkert.
-Våga fråga, ingen fråga är för dum.
-Om en arbetsuppgift känns för tung eller för svår – säg till arbetsgivaren. Arbetsmiljölagen säger att arbetstagarna ska vara aktiva och påtala brister och risker – och arbetsgivaren har skyldighet att se till att alla, även vikarier, är trygga med sin arbetsuppgift.
-Händer något tillbud eller något avvikande – som att man slinter med kniven, håller på att välta med motorgräsklipparen eller upplever en människa som hotfull – påtala det.
-Om olyckan, trots alla säkerhetsåtgärder, är framme – kontakta arbetsgivaren

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV