Radar

De gröna och vänstern samarbetar i Frankrike

Vänsterledaren Jean-Luc Mélenchon samlar stöd för att leda oppositionen mot den franska presidenten.

Jean-Luc Mélenchons vänsterrörelse Det okuvliga Frankrike (LFI) och De gröna (EELV) har nått en överenskommelse om att inte tävla mot varandra i det franska parlamentsvalet i juni.

Mélenchon kom på tredje plats i den första omgången av det franska presidentvalet som hölls i april. Han hoppas nu på att göra en comeback i parlamentsvalet och leda oppositionen mot president Emmanuel Macron.
Överenskommelsen med EELV innebär att miljöpartiet kommer ställa upp med kandidater i 100 distrikt där Mélenchons parti inte kandiderar. EELV har gått med på att stödja Mélenchon som premiärminister om koalitionen vinner en parlamentarisk majoritet.

Även det socialdemokratiska Socialistpartiet (PS) och Kommunistpartiet närmar sig ett samarbete med vänsterpartiet. PS har dock varit djupt oenigt om huruvida partiet också ska gå med i koalitionen. Till exempel har Frankrikes tidigare president François Hollande uttryckt stora farhågor. Han varnar för att PS helt kan komma att duka under om partiet ställer sig under Mélenchons paraply.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV