Radar

Nobelfredspristagare i öppet brev mot kärnvapenkrig

Dalai Lama – en av de sexton fredspristagarna som har undertecknat ett öppet brev där de uppmanar till ett globalt kärnvapenförbud.

Sexton av Nobels fredspristagare fördömer i starka ordalag det stigande hotet om ett storskaligt kärnvapenkrig. I skrivande stund har 807 000 människor skrivit under det öppna brevet.

“Vi förkastar krig och kärnvapen. Vi uppmanar alla våra medborgare i världen att tillsammans med oss skydda vår planet, hem för oss alla, från de som hotar att förstöra den.”

Så börjar fredspristagarnas öppna brev som just nu sprids via det globala demokratinätverket Avaaz. En organisation som har beskrivits som världens största aktivistnätverk online. Kampanjen, som på tisdagen hade pågått i fyra dygn, har redan samlat in 807 000 underskrifter av delmålet på en miljon. Vilket motsvarar drygt 140 underskrifter i minuten.
 
“Invasionen av Ukraina har skapat en humanitär katastrof för dess folk. Hela världen står inför det största hotet i historien: ett storskaligt kärnvapenkrig, som kan förstöra vår civilisation och orsaka enorma ekologiska skador över hela jorden.”

I det öppna brevet kräver undertecknarna ett omedelbart eldupphör, och att de ryska militära styrkorna ska dras tillbaka från Ukraina. Vidare uppmanar de till “alla möjliga ansträngningar till dialog för att förhindra denna ultimata katastrof”.

De riktar sig även direkt till Ryssland och Nato i det öppna brevet och uppmanar parterna till att avstå från all användning av kärnvapen i den pågående konflikten. I en vädjan till resten av världens länder vill de se ett globalt stöd för fördraget om förbud mot kärnvapen: “för att säkerställa att vi aldrig mer står inför ett liknande ögonblick av kärnvapenfara”.

“Tiden att förbjuda och eliminera kärnvapen är nu. Det är det enda sättet att garantera säkerhet för planetens invånare från detta existentiella hot. Det är antingen slutet på kärnvapen eller slutet för oss.”

Fredspristagare som signerat brevet är:

Hans Helighet Dalai Lama (1989)
Internationella läkarrörelsen mot kärnvapen (1985)
International Campaign to Abolish Nuclear Weapons (2017)
Juan Manuel Santos (2016)
Kailash Satyarthi (2014)
Leymah Gbowee (2011)
Tawakkul Karman (2011)
Muhammad Yunus (2006)
David Trimble (1998)
Jody Williams (1997)
Jose Ramos-Horta (1996)
Pugwashrörelsen (1995)
Óscar Arias Sánchez (1987)
Lech Walesa (1983)
American Friends Service Committee (1947)
Internationella fredsbyrån (1910)

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV