Energi

LFT tipsar om sånt som kan göra ditt liv mer hållbart

Tofu har mycket lägre klimatavtryck än kött, om du dessutom vill minska transporterna kan du göra den själv.

Hydroponisk hemmaodling har tagit fart det senaste årtiondet och bedrivs både i hemmet, på kontor och i stora kommersiella inomhusodlingar. Det som behövs är en hydroponisk odlingsyta med UV-ljus, frön och näringsblandning. Fördelarna är många med endast tio procent av vattenåtgången, ingen jord, en växtsäsong som aldrig tar slut och minskad risk för insektsangrepp. Den ideella föreningen Hemmaodlat har många tips på sin hemsida, och erbjuder kurser till lågt pris.

Ta med en egen kaffekopp!

Visst är det skönt att spontant köpa kaffe på vägen till jobbet! Samtidigt beräknas volymen plastskräp i haven överstiga mängden fisk inom 20 år och Sveriges regering beslutar om allt hårdare tag mot engångsartiklar. Lösning: ta med en återförslutningsbar termoskopp på resan och be att få fylla den istället. Annars kan man ladda kaffekokaren kvällen innan och ta med sig.

Dumpstra!

I dag slängs det enorma mängder mat i landets livsmedelsbutiker och mycket går utan problem att äta. Folk som ”dumpstrar” letar helt enkelt igenom containrar och tar hem stora mängder mat – helt gratis! Andreas Jakobsson är författare till boken Svinnlandet och driver Facebookgruppen Dumpstringslyx. Här går det att lära sig mer om allt vad dumpstring innebär!

Starta bostadshållbarhetsförening

Det är inte alltid hyresvärdar och bostadsrättsföreningar har koll på hur vi kan hållbarhetsanpassa våra gemensamma tillgångar inför framtiden. Men tillsammans blir det lättare att utbilda andra och föreslå förändring. Exempel på projekt att driva är gröna tak som tar upp vatten och koldioxid, odlingslotter, blomsterängar istället för gräsmattor, gamla träd som får stå kvar och solcellsladdare till områdets elcyklar.

Gör din egen Tofu!

Tofu har mycket lägre klimatavtryck än kött och äts traditionellt i stora delar av världen. Dessutom föds köttdjur upp på sojabönor vilket kräver flera gånger mer energi än om vi direkt äter bönorna. Men går det att undvika transportsträckorna och göra sin egen tofu? Processen tar lite tid, men är inte speciellt svår och resultatet är både gott och lärorikt.  Tips: Restaurangen Kokyo i Stockholm, gör sex sorters tofu själva på plats till olika smaskiga rätter!

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV