Radar

Forskare: Sex saker du kan göra för klimatet

Flyg bara vart tredje år.

Ny forskning belyser de sex viktigaste livsstilsförändringarna som begränsar klimatförändringarna och den globala uppvärmningen.

Forskare vid Leeds universitet har tillsammans med Arup global engineering och C40-gruppen identifierat de viktigaste livstilsförändringarna för privatpersoner i rika länder. Förändringarna motsvarar drygt en fjärdedel av de utsläppsminskningar som måste genomföras för att begränsa den globala uppvärmningen till 1.5 grader.

I samband med studien lanserade även en ideell hemsida som heter Take The Jump där man kan få inspiration och information.

Sex snabba förändringar som maxar nyttan, enligt forskarna: 
– Flyg som mest var tredje år. 
– Köp max tre klädesplagg om året. 
– Ät främst växtbaserat, med nyttiga portioner och inget svinn. 
– Använd elektronik i minst sju år. 
– Gör dig av med motordrivna fordon om du kan, annars behåll dem så länge som möjligt.     
– Inför minst en samhällspåverkande förändring som att byta till grön el, isolera hemmet eller byta pensionsfond.

Tom Bailey är en av Take The Jump:s grundare och säger att det länge har funnits en utbredd tro i klimatkretsar att individuella åtgärder är relativt ineffektiva. Många tror att det enda alternativet är att demonstrera och kräva systemändringar från regeringar och företag.

– Självklart är detta fortfarande enormt viktigt men vad den här forskningen visar är att det finns en roll för en ny glad klimatrörelse som kan hjälpa till att leda vägen till mindre saker och mer glädje, säger Tom Bailey till tidningen The Guardian.