Radar

Nya protester mot flygsubventioner

Extinction Rebellion genomförde i helgen demontrationer med krav på att minska subventionerna till flygtrafiken.

I helgen och på måndagen riktade Extinction Rebellion åter sin uppmärksamhet mot flyget. Flygplan stoppades på Bromma, Ängelholm, Malmö, Landvetter och Arlanda flygplatser med uppmaningen att subventionerna av fossila bränslen stoppas.

I ett par fall ställde sig aktivisterna upp inne i flygplan för att hindra dem från att lyfta och på Bromma flygplats tog sig två personer in på landningsbanan, enligt ett pressmeddelande.

I torsdags skrev ukrainska representanter för Extinction Rebellion i ett öppet brev att Europas beroende av rysk kol, olja och gas har skapat existentiella hot mot både världsfreden och klimatet och att ryska inkomster från försäljning av fossila bränslen finansierar militären. De krävde att finansiella flöden från EU till rysk olje- och gasindustri stoppas.

– De uppmanar omvärlden att agera mot ryska och internationella fossilbolag, och det gör vi nu i svenska Extinction Rebellion. Två tredjedelar av Rysslands exportintäkter kommer från försäljning av fossila bränslen, säger Björn Paxling, en av rörelsens talespersoner i Sverige i ett pressmeddelande.

Vill stoppa subventioner

Rörelsen hänvisade också till måndagens rapport från IPCC, som slår fast att stora omställningar krävs på alla nivåer av samhället, och vänder sig emot att flygtrafik subventioneras med stora belopp.

– Det är orimligt att svenska staten lägger tio miljarder kronor om året på att subventionera flyget när vi befinner oss i början av en klimatkatastrof, säger Klas Ytterbrink Nordenskiöld, Stockholm, som deltog i en demonstration på Arlanda.

– Jag är livrädd att mina barn ska behöva leva med konsekvenserna av två graders uppvärmning eller mer. Och det är dit vi är på väg. Som läkare står jag här därför att jag varje dag utkämpar en kamp mot sjukdom och död. En kamp för en god hälsa. Men jag ser klimatförändringarna komma, säger Klas Ytterbrink.

Demonstranterna reagerar också mot att olönsamma flygplatser drivs vidare med skattepengar och att tomma plan körs för att bolagen ska behålla sina start- och landningstider.