Radar

EU vill bryta ekonomiska band till Ryssland

Brittiska flygplan förbjuds av Ryssland att gå in i ryskt luftrum.

EU vill kapa alla band mellan Ryssland och det globala finansiella systemet – medan FN fördömer att landet griper fredsdemonstranter. Medan EU förbereder en ny laddning sanktioner meddelar Ryssland att man kommer att slå tillbaka mot alla åtgärder.

Unionens finansministrar möts på fredagen för att diskutera Rysslands invasion av Ukraina.
– Vi vill isolera Ryssland finansiellt. Vi vill torrlägga finansieringen, säger Bruno Le Maire innan mötet.

Le Maire förklarar att han ser Moskva som en ekonomisk partner av ”sekundär betydelse” för Frankrike. Samtidigt tycker han det är viktigt att EU:s sanktioner mot Ryssland inte slår tillbaka mot de egna hushållen i form av högre energikostnader.

Öppnar för rysk gas

Tysklands finansminister Christian Lindner öppnar för att exempelvis köp av rysk gas fortfarande ska vara möjligt.

Något beslut om att blockera Ryssland från betalsystemet Swift har heller inte tagits. Det ses som en sista utväg.
– Vi har redan en fullständig blockad av ryska banker. Affärer med Ryssland är i stort sett stoppade, säger Lindner.

FN fördömer Ryssland för att ha gripit uppskattningsvis över 1 800 personer som protesterat mot kriget i ryska städer – och kräver att samtliga släpps omedelbart.
– Att gripa individer som utövar sin yttrandefrihet och rätt att samlas i fredliga sammankomster är ett godtyckligt sätt att beröva dem deras friheter, säger FN-talespersonen Ravina Shamdasani på en pressträff.

Ryssland stoppar flyg

Medan EU förbereder nya ekonomiska sanktioner mot Ryssland uppger Kreml att man kommer att slå tillbaka.
– Det är en självklarhet att svara med repressalier, säger talespersonen Dmitrij Peskov på en presskonferens på fredagen, utan att specificera vad.

Moskva har redan svarat på Storbritanniens beslut att stoppa det ryska flygbolaget Aeroflot från att gå in i brittiskt luftrum.

Flygplan som ägs, hyrs eller framförs av aktörer med koppling till Storbritannien blockeras från ryskt luftrum, enligt de ryska myndigheterna. Förbudet gäller även transitflyg.

IAG, som äger British Airways och spanska Iberia, meddelar att flyg nu dirigeras om för att undvika Ryssland. Bolaget ställer också in planerade flighter till Moskva.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV