Radar

Europa hjärta Afrika – eller?

Kongo-Brazzavilles president Denis Sassou Nguesso välkomnas till toppmötet i Bryssel av EU:s rådsordförande Charles Michel och Frankrikes president Emmanuel Macron.

Våra hjärtan slår i samma takt, bedyras när över 70 länder från Europa och Afrika sitter samlade i Bryssel. Men i praktiken gnisslar samklangen rejält.

Med företrädare från så gott som samtliga medlemsstater i EU och AU samlar veckans toppmöte nästan 80 länder på plats i Bryssel – 40 procent av FN:s medlemsländer och med en befolkning på 1,8 miljarder människor.

Förhoppningen är att kunna enas om en ”gemensam vision” fram till år 2030 och få nytt fart i samarbetet, från Treriksröset ner till Godahoppsudden.

– Om vi samlar vår styrka kommer våra två kontinenter att göra världen mer rättvis, mer stabil, mer motståndskraftig och mer hållbar, talade EU:s rådsordförande Charles Michel när mötet inleddes i går.

Bra utveckling?

För svensk del har statsminister Magdalena Andersson (S) placerats i diskussionerna om hållbar tillväxt samt migration.

Trots allehanda problem och oro konstaterar statsministern att utvecklingen i Afrika på långt sikt ändå är positiv.
– Väldigt många människor har lyfts ur fattigdom de senaste decennierna. Det är en utveckling som vi vill fortsätta stötta, sade Andersson på en svensk pressträff i går.

Samtidigt finns också många tvisteämnen. Flera afrikanska länder anser att EU ställer för hårda krav på Afrika när det gäller klimatförändringarna.