Radar

Europa hjärta Afrika – eller?

Kongo-Brazzavilles president Denis Sassou Nguesso välkomnas till toppmötet i Bryssel av EU:s rådsordförande Charles Michel och Frankrikes president Emmanuel Macron.

Våra hjärtan slår i samma takt, bedyras när över 70 länder från Europa och Afrika sitter samlade i Bryssel. Men i praktiken gnisslar samklangen rejält.

Med företrädare från så gott som samtliga medlemsstater i EU och AU samlar veckans toppmöte nästan 80 länder på plats i Bryssel – 40 procent av FN:s medlemsländer och med en befolkning på 1,8 miljarder människor.

Förhoppningen är att kunna enas om en ”gemensam vision” fram till år 2030 och få nytt fart i samarbetet, från Treriksröset ner till Godahoppsudden.

– Om vi samlar vår styrka kommer våra två kontinenter att göra världen mer rättvis, mer stabil, mer motståndskraftig och mer hållbar, talade EU:s rådsordförande Charles Michel när mötet inleddes i går.

Bra utveckling?

För svensk del har statsminister Magdalena Andersson (S) placerats i diskussionerna om hållbar tillväxt samt migration.

Trots allehanda problem och oro konstaterar statsministern att utvecklingen i Afrika på långt sikt ändå är positiv.
– Väldigt många människor har lyfts ur fattigdom de senaste decennierna. Det är en utveckling som vi vill fortsätta stötta, sade Andersson på en svensk pressträff i går.

Samtidigt finns också många tvisteämnen. Flera afrikanska länder anser att EU ställer för hårda krav på Afrika när det gäller klimatförändringarna.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV