Radar

Kortare arbetstid populärt i Wales

Balans mellan arbete och fritifd har fördelar, och kortare arbetstid intresserar många.

Sju av tio invånare i Wales vill ha kortare arbetstid, genom kortare arbetsdagar eller fyradagarsvecka. Det kan skapa en bättre balans mellan arbete och fritid.

”Alla säger att de är gladare efter att vi började med fyradagarsveckan. Folk känner sig utvilade, psykiskt förberedda”, säger Chelsea Thompson, som driver en hårsalong i Wales, till tidningen Syre.

Arbetstidsförkortningen infördes under pandemin, men ser nu ut att bli kvar.

– Det är uppenbart att efter pandemin omvärderar människor över hela Wales sina prioriteringar i livet och söker en hälsosammare balans mellan jobb och fritid, säger Sophie Howe,  Wales ombudsman för framtida generationer i ett pressmeddelande. Hennes arbete är få politiker att se långsiktiga konsekvenser av sina beslut.

Ett möjligt steg i Wales är att införa fyra dagars arbetsvecka i offentlig sektor, vilket skulle skapa cirka 38 000 nya jobb. Anställda skulle också kunna få en del av företagens vinst, och ta ut denna i form kortare arbetstid.

Enligt rapporten i Wales skulle kortare arbetstider öka produktiviteten genom att anställda arbetar mer effektivt men under kortare tid.

Exempel i Sverige

I Sverige finns förkortad arbetstid på ett antal platser, enligt en genomgång av tidningen Syre. Här är några exempel.
Alla anställda i Göteborg stad har rätt att gå ner till deltid, men med sänkt lön.
Toyota center Göteborg i Bäckebol har sex timmars arbetsdag med full lön, vilket lett till bättre lönsamhet, färre sjukskrivningar och att arbeten blev attraktiva arbetsplatser.
Barnmorskorna i region Halland jobbar 32-34 timmar i veckan.
Socionomer och socialsekreterare som jobbar med myndighetsutövning på Jönköpings kommun har sju timmars arbetsdagar med bibehållen lön.
Globus sport webbshop i Karlskrona har sex timmars arbetsdag med full lön.
Socialsekreterare i Ljusdal arbetar sjutimmarsdagar. Anställda har valt att arbeta kvar vilket gör att sparar pengar på konsulter. 
På Sunderby sjukhus i Luleå har sköterskorna på akuten förkortad arbetstid. Modellen består av två till fyra dagars jobb, sedan två till fyra dagars vila.
Appföretaget Filimundus har sex timmars arbetsdag. Personalen blev gladare, mer fokuserade och konflikterna minskade. De var lika produktiva som innan.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV