Energi

Klimathot och AI i modern dansföreställning

Twisted Feet ger sig ut på Sverigeturné med en dansföreställning om klimatet som ska vara både dystopisk och hoppingivande.

Klimathotet står i centrum i dansgruppen Twisted Feets föreställning 5 Degrees, som nu ger sig ut på Sverigeturné. Genom att blanda hårda fakta med dans vill gruppen förmedla något som inte bara är dystopiskt utan också underhållande och hoppingivande.

En blandning mellan En julsaga och Terminator. Så beskriver Twisted Feets projektledare och dansare Denny Hultén föreställningen 5 Degrees, som ursprungligen hade premiär 2015 men som nu görs i en uppdaterad version. Huvudpersonerna är dels en Scrooge-liknande figur som ska spegla människans vardagliga synder och bekvämlighet, och dels en flicka i framtiden som skickar tillbaka artificiell intelligens till vår tid för att rädda planeten.

– I en julsaga är det tre spöken som hemsöker Scrooge för att han ska få ett uppvaknande, i vår föreställning är det AI:n som fyller samma funktion. Den ska visa nutidsmänniskan klimatförändringarna för att han ska få ett uppvaknande och rädda framtiden, säger Denny Hultén.

"Har omdefinierat begreppet coolt"

Göteborgsbaserade Twisted Feet är både en dansskola, ett streetdanskompani och ett community. Danskompaniet har funnits sedan 2003 och har en lång rad framgångsrika föreställningar bakom sig.

– När vi började dansa så tyckte vi det viktigaste var att bara göra coola rörelser, men efterhand har begreppet coolt omdefinierats. Numera är det viktigaste för oss vilket budskap vi kan förmedla och hur vi kan beröra med de här rörelserna, säger Denny Hultén.

Att det blev en föreställning om klimatet menar han har att göra med att det är en fråga som ligger gruppen varmt om hjärtat, samtidigt som den också är brinnande aktuell.

Sedan föreställningen först spelades för sju år sedan har det hänt mycket i världen, något som Denny Hultén menar återspeglas i den nya versionen. De har också tagit till sig av de synpunkter och kritik som de fick på den första versionen och reflekterat mycket över vad de kan göra för att inte bli missförstådda.

– Poängen med den här föreställningen är att vi vill att människor ska göra en beteendeförändring. Men en beteendeförändring kommer bara om man har en känslomässig förankring, därför har det varit väldigt viktigt för oss att känna att vi verkligen når ut med budskapet.

Samarbete med Chalmers

I samband med nyuppsättningen har det också inlett ett projekt som de kallar för ”Passion for climate” där de åker ut till skolor och föreningar och har uppföljningsworkshops och seminarier.

Bild från föreställningen 5 Degrees
Bild från föreställningen 5 Degrees. Foto: Tony Hultén

Ni har även samarbetat med olika institutioner som Chalmers till exempel, hur har det samarbetet sett ut?

– Det har varit fullständigt ovärderligt. Föreställningen är en fiktion, men vi har velat basera fiktionen på saker som skulle kunna hända. Där har Chalmers fungerat som en stöttepelare genom att bidra med forskare som kan förmedla fakta och kritisk analys. I vårt arbete gentemot skolor har det också varit en trygghet att det vi förmedlar inte är gripet ur luften.

Vad har varit den största utmaningen med att förmedla klimathotet genom dans?

– Den största utmaningen har dels varit att limma ihop alla delar och dels att bibehålla det konstnärliga samtidigt som det också ska vara kommersiellt gångbart, säger Denny Hultén.

Twisted Feet ger sig nu ut på en Sverigeturné som arrangeras av Dansnät Sverige. Den närmaste månaden kommer de att spela i Örebro (10/2), Piteå (13/2), Uddevalla (16/2) och Vänersborg (5/3).

Twisted Feet

Twisted Feet är ett internationellt erkänt danskompani, grundat år 2003. De har bland annat gjort en nytolning av Ingmar Bergmans “Det sjunde inseglet”, spelat på Göteborgsoperan och gjort koreografi och dans till ett EU-samarbete kring migration.
Föreställningen 5 degrees är regisserad och koreograferad av Denny Hultén, Zerjon Abebe, Nina Kollbrunner, Tony Hulten & Marco Wihlborg.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV