Radar

Helgens aktivitet: Räkna vinterfåglar

På bilden syns en blåmes.

Har du stenkoll på vinterfåglar eller är du sugen på att lära dig om vilka fåglar som flaxar runt mitt i vintern? Då kan den här aktiviteten vara något för dig.  

Mellan den 28 och 31 januari uppmuntras hela Sverige att räkna fåglar vid fågelmatning. Aktiviteten kallas för ”Vinterfåglar inpå knuten” och anordnas av föreningen BirdLife Sweden. Alla som vill kan delta och man rapporterar antingen genom en app eller på papper. 

Genom att räkna fåglar kan Birdlife Sweden kartlägga fågellivet i Sverige över tid, samt se hur fåglarnas spridning påverkas av klimatförändringarna. Bland annat har man kunnat se att arter som koltrast och nötväcka utvidgat sitt vinterområde norrut i landet. 

Vinterfåglar Inpå Knuten är en av föreningens mest populära aktiviteter och har anordnats i drygt 16 år. Föreningar, skolklasser och enskilda personer runtom hela landet har under de senaste åren skickat in omkring 20 000 vinterfågel–rapporter. 

Utöver att fågelräkningen ger värdefull kunskap så hoppas föreningen att aktiviteten ska bidra till att stimulera allmänhetens intresse för fåglar. 

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV