Radar

Organisationer sprider julglädje till ensamma

Alternativt julfirande i Trollhättan.

För många är julen en glädjefylld högtid, men det är också en tid då många brottas med ångest och ensamhet. På flera platser anordnas därför alternativa julfiranden, och vi har spanat in några av dem.   

I över 40 år har den socialpolitiska organisationen Verdandi ordnat alternativa firanden under julhelgerna. Förra året fick det mesta ställas in på grund av pandemin, men i år hoppas man kunna genomföra arrangemang på 15 orter i Sverige. 
– Vi vänder oss till alla. Men särskilt till de som sitter ensamma på julen eller som behöva komma bort från sitt umgänge eller missbruk, säger Emmeli Wulfstrand, ordförande på Verdandi. 

Emmeli Wulfstrand, ordförande på Verdandi
Emmeli Wulfstrand, ordförande på Verdandi. Foto: Verdandi/Marja Koivisto

Hon menar att julen är en högtid då det är särskilt viktigt att det finns platser som är öppna och dit de som behöver det kan vända sig. 

– När många andra organisationer väljer att stänga ner kring julen så fortsätter vi att hålla öppet. Det här är helger där ensamheten blir så extremt påtaglig för många och då är det extra viktigt att få en gemenskap.

Populär julmat

På flera platser har de redan haft luciafiranden och jultallrikar. Men många aktiviteter sker också på eller runt julafton. Det kan handla om julförberedelser, pyssel för barn och ungdomar, julklappsutdelningar, innebandyturnering och mycket mer. Men mest populärt menar Emmeli Wulfstrand att julmaten är.
– Vi har medlemmar som lever under knappa ekonomiska förhållanden och där möjligheten att handla extra inför julen inte finns. Då blir det här både en möjlighet att få fira med andra men också att äta ett klassiskt julbord.

I Göteborg brukar ett antal volontärer varje år anordna något som kallas för ”En anständig jul”. Precis som Verdandi vänder sig arrangörerna till de mest utsatta i samhället, eller de som lever i ensamhet. I år har dock En anständig jul fått ställas in för andra året i rad, på grund av pandemin. ”Rekommendationerna gällande smittspridningen av covid-19 säger att en riskanalys bör göras för arrangemang och vår riskbedömning är att smittorisken är hög. Det handlar dels om att många olika grupper samlas som i vanliga fall inte brukar mötas men också att vi inte har de resurser som krävs för att säkerställa och garantera att till exempel avstånd hålls”, skriver arrangörerna i ett facebookinlägg.

”Jul i gemenskap”, som sedan 2007 brukar anordnas av ett antal församlingar och organisationer i Immanuelkyrkan i Stockholm, har också fått tänka om. Liksom förra året har man inget större gemensamt firande i år utan delar bara ut en julkasse.

Föranmälning – ett alternativ

Även hos Verdandi finns en oro för den ökande smittspridningen, men de bedömer ändå i nuläget att de kommer kunna genomföra sina arrangemang.
– Framförallt kommer vi följa de rekommendationer som Folkhälsomyndigheten har flaggat för att de kommer ut med den här veckan. En möjlighet som man redan infört på vissa ställen är att man måste föranmäla sig, säger Emmeli Wulfstrand.

Hon berättar också att de kommer kunna anpassa lokalerna så att man kan sitta med avstånd samt att man överväger att ha en jultallrik som serveras vid bordet istället för en buffé, för att på så sätt också minska trängseln. Om det inte fungerar att träffas alls kommer de ändå att, precis som förra året, åka och dela ut jultallrikar till sina medlemmar så att de som behöver det ändå får lite mat och ett samtal vid dörren, som Emmeli Wulfstrand uttrycker det.

Emmeli Wulfstrand menar att många som lever ensamma har drabbats hårt under pandemin och att det därför är viktigt att försöka skapa en gemenskap, inte bara under julen utan även under resten av året..

– När samhället stänger ner drabbar det alla, men det får störst konsekvenser för de som är i störst behov av en gemenskap. Vi har försökt hålla koll på våra medlemmar genom att ringa, eller komma ut med en lunchtallrik. Men det är inte samma sak som att komma in till en lokal där man kan värma sig, få ett samtal och känna sig sedd.

Fakta: På dessa orter anordnar Verdandi julfiranden

Borlänge
Eskilstuna
Fittja
Gävle
Hallonbergen
Hallsberg
Helsingborg
Kumla
Ludvika
Nyköping
Rissne
Stockholm
Sundbyberg
Trollhättan
Örebro

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV