Radar

Ministermöte tar sats för kärnvapennedrustning

Tysklands utrikesminister Annalena Baerbock (De gröna).

Försöken att få till en verklig global kärnvapennedrustning tar nya tag i Stockholm under tisdagen.

Utrikesminister Ann Linde (S) och Tysklands nytillträdde utrikesminister Annalena Baerbock (De gröna) ska tillsammans leda ett ministermöte med likasinnade om nedrustning av kärnvapen.

”Risken för kärnvapenanvändning är större än på mycket länge och kärnvapennedrustning är en förutsättning för att värna mänskligheten och vår gemensamma säkerhet”, skriver Linde inför mötet där 16 länder deltar på plats eller via internet.

Försöken inleddes i juni 2019, och kallas för Stockholmsinitiativet för kärnvapennedrustning (Stockholm initative for nuclear disarmament). De 16 länder som ingår i gruppen ska sätta press på det grundläggande internationella nedrustnings och ickespridningsavtalet NPT, och försöka ge det verktyg att fungera.

I det senaste mötet i Berlin i februari 2020 enades ländernas utrikesministrar om en process på flera steg för att få till stånd en ”pragmatisk och resultatorienterad” dagordning för nedrustning av kärnvapen.

Ministrar från de 16 länderna har efter Berlinmötet också träffats i Amman i Jordanien i januari och i spanska huvudstaden Madrid i juni.

Deltagande länder:

Argentina
Finland
Etiopien
Indonesien
Japan
Jordanien
Kanada
Kazakstan
Nederländerna
Norge
Nya Zeeland
Schweiz
Spanien
Sverige
Sydkorea
Tyskland
Källa: UD