Radar

Studiecirkel: “Hitta din plats i klimatkampen”

"Vi gör egentligen bäst nytta och mår bäst genom att göra saker tillsammans" säger Jenny Thorold, legitimerad psykolog och initiativtagare till den digitala studiecirkeln om klimatpsykologi.

Med start ikväll håller psykologen Jenny Thorold en digital studiecirkel i klimatpsykologi.

Vart gör vi som bäst nytta i klimatkrisen? Frågar sig Jenny Thorold, legitimerad psykolog och initiativtagare till studiecirkeln Klimatpsykologi.

I fjol var hon själv med i en studiecirkel kring boken “Klimatpsykologi: Hur vi skapar hållbar förändring”. Det var nätverket “Psychologist och Psychotherapists for future”, som är en del av Fridays for future, som höll i studiecirkeln.

– En del saker i boken vände upp och ner på hur jag tidigare tänkt kring mitt eget förhållande kring klimatkrisen, säger hon.

Jenny Thorold upplevde studiecirkeln kring boken “Klimatpsykologi” som väldigt givande och ser det nu som sitt bidrag i klimatkampen att sprida kunskapen vidare. Från nu till den 15:e mars kommer studiecirkelns deltagare att läsa boken och samtala kring den tillsammans.

Ambitionen är att sprida aha-upplevelser som hon själv fick under tiden hon läste boken. Jenny Thorold pekar bland annat på insikten om var och hur vi gör mest nytta i klimatkampen.

– Vi gör egentligen bäst nytta och mår bäst genom att göra saker tillsammans, snarare än att endast fokusera på att minimera sitt eget avtryck. Effekten av våra handlingar blir större då, säger hon.

 Jenny Thorold, legitimerad psykolog och initiativtagare till studiecirkeln Klimatpsykologi
 Jenny Thorold, legitimerad psykolog och initiativtagare till studiecirkeln Klimatpsykologi.  Foto: Privat

Som legitimerad psykolog har Jenny Thorold med sig kunskap om människans beteende och vad som påverkar det, den kunskapen hoppas hon ska komma till hands under studiecirkelns gång, men hon understryker samtidigt att det inte är nödvändigt att vara psykolog för att hålla studiecirkel kring boken Klimatpsykologi.

Genom den digitala studiecirkeln hoppas Jenny Thorold öka kunskapen om klimatpsykologi.

– Skapa förståelse för hur och varför vi beter oss som vi gör, förståelse för hur vi kan förändra andra människors beteende i klimatkrisen, samt förståelse för våra känslor i det, säger hon och fortsätter:

– Jag hoppas även att deltagarna ska hitta sin plats i klimatkampen, vart mår dem som bäst och var gör dem som mest nytta?

Studiecirkeln erbjuds via Naturskyddsföreningen och Studiefrämjandet, i skrivande stund finns det fortfarande platser kvar. Första träffen är ikväll (den sjunde december) men det går även att ansluta till andra träffen i januari.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV