Radar

Samarbete ger jeans ett längre liv

Representanter från företagen Wargön innovation, Yalla Mellerud och Nimble patch, som prisas för sitt samarbete kring att återvinna kläder.

Kläder som skänks till insamlingar återvinns inte alltid, trots att det nog är givarens önskan. Nu prisas tre företag som återvinner textilier på nya sätt.

Priset ”Nyttigaste affären” går till företag som bidrar till samhällsnytta genom att samarbeta. I år är det tre samarbetande företag som uppmärksammas för innovation, miljötänk och social nytta.

Företaget Wargön Innovation samlar in kläder, och de plagg som inte kan säljas vidare som de är, skickas till det sociala företaget Yalla Mellerud. Där sys jeans om och lagas med lappar. Lapparna kommer från företaget Nimble Patch, som lagar och säljer vidare barnjeans. Alla tre företagen drar nytta av varandra.

– Vi vill inte omsätta så många byxor som möjligt utan omsätta varje byxa så många gånger som möjligt, säger Maria Borbos, en av grundarna till Nimble Patch i ett pressmeddelande.

På Yalla Mellerud arbetar framför allt kvinnor med utländsk bakgrund, som får prova på arbetsmarknaden, ges ett socialt nätverk och lär sig svenska.

– Det viktigaste med det här samarbetet är att kvinnorna får ett arbete att gå till, säger Åsa Salomonsson på Yalla Mellerud, i ett pressmeddelande.

Nyttigaste Affären delas ut av HSB Göteborg och Coompanion.

Lennart Spetz

Ur juryns motivering

Det här “visar hur man kan ta vara på material, paketera det på ett attraktivt sätt och skapa en affär på köpet. Samtidigt erbjuder det en väg in på arbetsmarknaden och minskar utanförskap i samhället.” “Att engagera olika aktörer på det här sättet visar att det är möjligt att kombinera innovation, miljötänk, social nytta, arbetsmarknad, och vardaglig konsumtion.”