Radar

Ideell förening hjälper barn som saknar dator

Föreningen Barnens dator lagar datorer och förmedlar dem till barnfamiljer som inte har råd att köpa egen dator.

Den ideella organisationen Barnens dator i Örebro hjälper resurssvaga barnfamiljer att inte hamna i ett digitalt utanförskap genom att förmedla datorer. De barn som inte har tillgång till dator kan lätt känna sig utanför i kompisgängen, menar Daniel Moqvist, en av grundarna. 

Idén till Barnens dator föddes för ganska exakt ett år sen, berättar Daniel Moqvist som arbetar som IT-konsult.   
– Jag hade kontakt med företag som skulle kassera sina datorer, jag rensade dem från känsliga uppgifter och kom på att man borde kunna använda det här till välgörenhet.

Via Facebook fick Daniel Moqvist kontakt med Andreas Walldén och Mathias Ekemuhr som hade gått i liknande tankar. 
– Vi har barn själva och har märkt att det ibland kan vara 1-2 barn per klass som saknar dator, säger Daniel Moqvist, men tillägger också att de inte har någon statistik över hur många barn som inte har tillgång till dator utan att detta bara är deras egna iakttagelser.

"Bra verktyg för inlärning"

Sedan starten för ett år sedan har de förmedlat 12 datorer till barnfamiljer. Datorerna är viktiga både för att barnen inte ska känna sig utanför men också för att spel som till exempel Minecraft eller Roblox vara bra verktyg för barn att lära sig saker, menar Daniel Moqvist.

Via hjälporganisationen Giving People får de kontakt med de barnfamiljer som är i störst behov. På Barnens dators hemsida kan i sin tur personer eller företag som har datorer eller datordelar som de vill göra sig av med, donera dem. Allt som inte är äldre än åtta år är av intresse.

En viktig sak med Barnens dator är också att allt arbete sker ideellt.
– Den som lämnar in en dator ska veta att det inte är någon som kommer att tjäna pengar på det här.

Vill sprida initiativet

I dagsläget får organisationen husera i en lokal på Andreas och Mathias arbetsplats där de tar emot, reparerar, putsar upp och förbereder datorer. Verksamheten finns än så länge bara i Örebro men Daniel Moqvist säger att förhoppningen är att det ska sprida sig till andra städer.
– Några vill gärna hjälpa till med sin kunskap, och vi har nyligen fått ett tillskott med en ny tekniker, Tobias Lelo, säger Daniel Moqvist.

Sysslar ni bara med datorer eller lagar ni även mobiltelefoner och surfplattor?

– Att reparera mobiler och surfplattor tar mer tid och kräver ofta att man köper nya skärmar och batterier, vilket vi valt att inte göra. Men får vi in mobiltelefoner och plattor som fungerar så är det definitivt intressant.

Många av de datorer som lämnas in är fullt fungerande, men ibland kan det saknas bra grafikkort som behövs för att till exempel kunna spela vissa spel. Daniel Moqvist säger också att det är en del som vill behålla hårddisken eftersom man är rädd för att känsliga uppgifter ska läcka ut.

– Det är fullt förståeligt. Men vi har ett avtal som förbinder oss att rensa hårddiskarna utan att titta på det själva, så det är helt säkert att lämna in hårddiskarna.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV