Radar

Stor uppslutning efter växthusbrand: ”Betyder mycket”

Söndagen den 14 november brann Under tallarnas växthus ned, mitt i sorgen har branden har lett till ett överväldigande stöd.

Under tallarnas växthus i Järna brann ner till grunden söndagen den 14 november. Händelsen påverkade långt fler än ägarna trott. På bara två dygn har privatpersoner samlat ihop 100 000 kronor till stöd.

Under tallarna är en grönsaksodling och en plats för många olika typer av aktiviteter på temat omställning. De startade sin verksamhet 2011, lika länge har växthuset varit ett levande projekt.

– Platsen har haft ett eget liv. Vi är en grupp som driver Under tallarna men platsen har getts liv av andra människor, säger Simone Grind, som arbetar på Under tallarna.

Simone Grind är överväldigad av stödet.

– Man inser hur många människor som har besökt platsen och som har en stark relation till växthuset. Känslan att folk engagerar sig betyder jättemycket och insamlingen har såklart en avgörande betydelse för vad som byggs upp igen, säger hon.

Växthuset har varit ett levande projekt som konstant utvecklats sedan begynnelsen av Under tallarna
Växthuset har varit ett levande projekt som konstant utvecklats sedan begynnelsen av Under tallarna. Det har fungerat som drivhus, kontor, kök och mötesplats för olika aktiviteter. Foto: Under tallarna

Hon ser också med värme på hur den överväldigande sammanslutningen efter branden säger något om omställningsrörelsens kärna.

– Man pratar alltid om resiliens som begrepp inom omställningsrörelsen,  om starka nätverk av kontakter och relationer som klarar en yttre kris, säger hon och fortsätter:

– Det är precis vad vi upplever nu, alla hittar sin relation till den här platsen, sina anledningar och resurser till att återskapa platsen. Det är väldigt fint, säger Simone Grind.

Ägare och grundare av Under tallarna
Ägare och grundare av Under tallarna. Från vänster: Simone Grind, Robin Tidblom, ossian tidblom. Foto: Under tallarna

Berört många

I kommentarsfälten på Under tallarnas sociala medier delade många människor med sig av personliga berättelser och erbjöd hjälp.

– Växthuset har betytt så mycket för oss, säger Joakim Lindberg som på olika sätt under flera års tid byggt en relation till Under tallarna och som startade insamlingen.

Redan under måndagen började Joakim Lindberg samordna insamlingen tillsammans med Vidar Vetterfalk och Yannick Porter. Tre vänner som av olika anledningar känner ett starkt band till platsen, liksom många andra besökare.

På tisdagen öppnades insamlingen till Under tallarna, bakom initiativet till insamlingen står (från vänster) Yannick Porter, Joakim Lindberg och Vidar Vetterfalk
På tisdagen öppnades insamlingen till Under tallarna, bakom initiativet till insamlingen står (från vänster) Yannick Porter, Joakim Lindberg och Vidar Vetterfalk. Foto: Privat

– Det är ett fantastiskt växthus, där grönsaker växer och likaså människor, säger  Vidar Vetterfalk, som bland annat drivit ett projekt för organisationen MÄN i växthuset.

– Platsen, människorna och växthuset har varit hjärtat för projektet, säger han.

Trots att trion bakom insamlingen visste att många ville visa sitt stöd blev de ändå förvånade över hur snabbt det gick. Efter två dygn hade insamlingen nått drygt 100 000 kronor.

Målet är 200 000 kronor och insamlingen kommer vara öppen fram till årsskiftet.

– Vi ville skapa en kanal för personer att hjälpa till, även om de inte är på plats. Viljan att bidra behöver få ta vägen någonstans, säger Joakim Lindberg.

Förnyelse 

På lördag och söndag har Under tallarna bjudit in till en arbetsdag för att städa upp efter branden. Simone Grind tycker att det är fint att kunna göra det tillsammans och ser städningen som en del av sorgeprocessen.

Växthuset efter branden
Växthuset efter branden. Orsaken till branden är oklar, ingen person kom till skada under branden och inga brottsmisstankar finns. Foto: Under tallarna 

Under tallarna har inte hunnit landa i hur den närmsta framtiden ser ut utan ett växthus, samtidigt är inte återuppbyggnaden något de vill stressa fram. Växthuset som brann ner hade vuxit fram under tio års tid och var ett levande projekt som konstant utvecklades. Nu hoppas de kunna bjuda in omvärlden att tänka fritt kring hur man ska gå vidare efter branden.

– Det behöver få ta lite tid, säger Simone Grind.

Även Joakim Lindberg och Vidar Vetterfalk ser det positiva som kan växa fram från situationen som uppstått.

– Det här är en chans för folk att ge tillbaka till Under tallarna, för allt de gjort och gör. Branden är en tragedi men det finns potential att växa fram något väldigt fint av det som har hänt, säger Joakim Lindberg.

Om man vill stötta finns det mer information på Under tallarnas sociala media.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV