Radar

Kina: Vi ska dra ner utsläppen tidigare

En syn som ska bli allt vanligare.

Utsläppen måste nå en topp före 2030, fastslår nu även Kinas regim. Landet släpper ut mest växthusgaser av alla, och har tidigare kritiserats för att miljömålen ligger för långt bort i tiden.

Regeringen i Peking presenterade en handlingsplan på tisdagen. I den upprepas tidigare mål, som att nå upp till 1 200 gigawatt sol- och vindenergi under detta decennium. Även vattenkraften, fossilgasen och kärnkraften kräver fortsatta satsningar, heter det, för att bli av med de föroreningsmässigt värsta kraftslagen, alltså kolet och oljan.

Planen är en av flera som släpps i dagarna för att specificera hur Peking-regimen tänker sig en grön omställning. Även om den inte innehåller så mycket konkret nytt är den ändå en signal om att Kina kan snabba upp sina åtgärder, efter att tidigare ha sagt att landets utsläppskurva ska vika av nedåt först om nio år.

Kinas ledare Xi Jinping har inte sagt om han kommer till det stora klimatmötet COP26 i Glasgow som börjar till helgen. Men att han inte gett besked tolkas som att han inte kommer. Xi Jinping har inte rest utanför Kina sedan covid-pandemin bröt ut på allvar.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV