Radar

38 miljarder i krisstöd – hit gick pengarna

Tio storbolag tog emot tio procent av det totala krisstödet på närmare 38 miljarder, siffrorna offentliggjordes av Tillväxtverket under gårdagen.

I torsdags offentliggjorde Tillväxtverket alla beslut för de korttidsstöd som delats ut under coronapandemin. Totalt har stödet kostat skattebetalarna 37,6 miljarder kronor, skriver Dagens Nyheter som har granskat coronastödet. 

I samband med att coronapandemin bröt ut lanserade staten ett räddningspaket på närmare 38 miljarder kronor som betalades ut under perioden mars 2020 till september 2021, det är enligt Tillväxtverket det största krisstödet i svensk historia. Stödet var tänkt att täcka upp lönekostnader för personal som korttidspermitterades under coronapandemin, rapporterar DN.

Efter kritik från bland annat medier och yttrandefrihetsexperter tog regeringen fram en ändring i offentlighets- och sekretesslagen. Det är efter den lagändringen som Tillväxtverket nu kunnat offentligöra en lista över de 76 000 företag som tagit emot stöd. Scania CV AB har tagit emot det största bidraget på 866 miljoner kronor, tätt följt av nio andra storbolag. Sammanlagt fick de tio procent av det totala stödet, det rapporterar DN.

Företagen som fick mest stöd 

Scania CV AB: 866 miljoner kr
Volvo Personvagnar Aktiebolag: 530 miljoner kr
Scandinavian Airlines System Denmark–Norway-Swe: 407 miljoner kr
Volvo Powertrain AB: 301 miljoner kr
Volvo Construction Equipment AB: 261 miljoner kr
Volvo Lastvagnar Aktiebolag: 252 miljoner kr
Swedavia AB Stockholm: 184 miljoner kr
Scandic Hotels AB: 169 miljoner kr
SAS Ground Handling Sweden AB: 167 miljoner kr
Volvo Technology AB: 163 miljoner kr
Källa: Dagens Nyheter