Energi

Primadonnan från Hisingen tar farväl

Lena Junoff och Hanna Chawki gör sin sista spelning med bandet Cosmic Ellington Girls på Fyrens Ölkafé i Göteborg i morgon.

I morgon, lördag, gör Lena Margret Lee Junoff, också känd som ”Primadonnan från Hisingen”, sin sista konsert på Fyrens Ölkafé i Göteborg. Uppträdandet sker med bandet Cosmic Ellington Girls, där också Hanna Chawki ingår. 

Junoff, som är 79 år, började sin karriär som sångerska redan på 50-talet och blev känd för att hennes röst kunde spänna över hela fem oktaver. 1968 sjöng hon in några sånger på den skandalomsusade artisten Johnny Bodes skiva ”Bordellmammans visor” som har uppnått en viss kultstatus, men hon har också gjort väldigt mycket annat. På 70-talet turnerade hon i USA tillsammans med Duke Ellington och enligt biografin över henne som kom för några år sedan har hon även invigt färg-tv i Tyskland, bjudit Beach Boys-medlemmarna på omelett och hängt med alla från B B King, Chuck Berry och Rod Stewart till Frank Sinatra. 

Hanna Chawki, som Junoff uppträder tillsammans med nu, är musiker, kompositör, skådespelare och redaktör. Förutom Cosmic Ellington Girls spelar hon även i banden Surreal Lovers och A Lady’s Trial. Inför spelningen i morgon utlovar duon, enligt en pressrelease, ”friformexperiment, allsång, joddel och snittar”. De kommer backas upp av musikerna Timo Lundgren från ExorcistGBG på trummor och Andreas Ante Johansson på bas. Dessutom kommer en scenklänning som Duke Ellington en gång i tiden köpte till Lena Junoff att hängas upp för allmän beskådan. En helkväll med andra ord. 

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV