Radar

Støre har börjat samtala med flera partier

Jonas Gahr Støre utanför sitt hem i natt.

Norges nästa statsminister heter Jonas Gahr Støre. Men att bilda regering kommer att bli ett pussel, och han är beredd att förhandla med flera. Samtalen har redan inletts. ”Sosialistisk Venstreparti och Senterpartiet är de vi ser framför oss i en regering men vi ska också prata med andra partier”, säger Støre.

Blivande statsministern Jonas Gahr Støre mötte ett stort pressuppbåd utanför sin bostad under förmiddagen i ett soligt Oslo. Under morgonen har han pratat med partiledarna för de två partier som pekas ut som kommande regeringspartner.

Några förhandlingar har inte dragit i gång, men det väntas senare i nästa vecka.

– Alla ska ta en lugn dag med sina partier och sammanfatta dagen, och sen ska vi ta oss tid att sätta oss ned, säger Støre enligt NTB.

Andel av rösterna per parti samt mandatfördelning i blocken
Andel av rösterna per parti samt mandatfördelning i blocken. Foto: Anders Humlebo/TT

Förhandlingar för "Drømmeregjering"

Ett huvudbry partiledaren står inför är att få Senterpartiet (SP) att gå med på att regera tillsammans med Sosialistisk Venstreparti (SV). SP har hittills varit tydligt med att de vill se en regering utan partiet.

Men den blivande statsministern är optimistisk och säger till NTB att det är en fråga som de får hantera så småningom och att han ska börja med att lyssna.

– Vi har en stor majoritet och jag vill börja de här samtalen med optimism med fokus på vad vi kan åstadkomma för att lösa de stora uppgifter vi har framför oss, säger han till nyhetsbyrån.

– Valrörelsen är bakom oss och vi måste ändra språkbruk och struktur lite. Det är mer som förenar oss än som skiljer oss åt.

Med samtliga röster räknade får de tre partierna tillsammans 89 av 169 mandat i stortinget, enligt NRK, och därmed egen majoritet, en lösning Støre tidigare kallat sin ”drømmeregjering”.

Arbeiderpartiet backar visserligen med en procentenhet till 26,4 procent, men resultatet är klart högre än opinionsundersökningar har visat.

Nederlag för Høyre

Med en ledare in åker en annan ut. Konservativa Høyre backar med över fyra procentenheter och får 20,5 procent. Partiledaren och statsminister Erna Solberg gratulerade på partiets valvaka Jonas Gahr Støre och tittade med stolthet mot sin tid vid makten.

– Jag är otroligt stolt över det jag har fått till under dessa åtta år. Men som resultatet ser ut nu är det väljarnas önskan att andra partier ska styra Norge i framtiden, sade hon i sitt tacktal till partivännerna.

Solberg vill fortsätta leda sitt parti och säger att hon vill se Høyre som ett tydligt alternativ till den vänsterröra hon ser framför sig.

– Vi ska vara ett konstruktivt parti i opposition, säger hon till NTB.

Norges statsminister Erna Solberg lämnar Høyres valvaka
Norges statsminister Erna Solberg lämnar Høyres valvaka. Foto: Heiko Junge/NTB/TT

Tio partier i stortinget

Totalt tar tio partier plats i stortinget och bakom jättarna balanserar flera småpartier på spärrgränsen. Partier under fyra procent åker inte ur stortinget, men får inte vara med och dela på de 19 utjämningsmandaten.

Dessa får i stället SV, Venstre, Rødt och Fremskrittspartiet dela på. Det senare partiet backar från drygt 15 till knappt 12 procent och tappar sex mandat, efter Høyre flest av alla partier.

Löfven och Clinton gratulerar

Från Sverige gratulerar statsminister Stefan Löfven AP till valframgången i en mejlkommentar till TT:

”Jag är glad att kunna gratulera min vän Jonas Gahr Støre till valframgången. Norge är ett av de länder som vi i Sverige har mest gemensamt med och vi har mycket att vinna på att fortsätta vårt nära samarbete för starka samhällen som tar ansvar för klimatet”.

Även andra partikollegor i Norden, samt Demokraternas tidigare presidentkandidat i USA, Hillary Clinton, har skickat gratulationer, enligt Støre. Jens Stoltenberg, tidigare partiledare för Arbeiderpartiet och i dag Natochef, säger att han ser fram emot att samarbeta med Støre. Samtidigt tackar han avgående statsminister Erna Solberg för vad han beskriver som ett viktigt bidrag till Nato.

Socialdemokratiskt styre i Norden

Med Arbeiderpartiets seger påminner Støre om att det nu är socialdemokratiskt styre i hela Skandinavien.

– Det betyder att känslan av att de tuffa tiderna som socialdemokratin har gått igenom är över, säger han utanför sitt hus.

Klockan 17 på tisdagen kommer Jonas Gahr Støre att hålla presskonferens.