Radar

Aurora startar insamling för att stämma staten

Flynn Smedman är en av ungdomarna som valt att engagera sig i Aurora, ett nätverk vars mål är att stämma den svenska staten.

Med ett år kvar till valet lanserar nu ungdomarna bakom Auroramålet en kampanj där de samlar in pengar för att finansiera de juridiska ombud som ska driva processen i domstol. Målet är att stämningsansökan ska lämnas in i god tid före valet.

Landets fria tidning har flera gånger tidigare skrivit om det ungdomsledda nätverket Aurora vars mål är att stämma den svenska staten för dess icke-agerande i klimatfrågan och för att inte leva upp till dess internationella åtaganden.

I nätverket ingår olika arbetsgrupper, bland annat en grupp som heter Klimatjuristerna som sköter det juridiska arbetet tillsammans med juridiska ombud. Eftersom ombuden kommer att behöva dedikera mycket tid till att förbereda och driva processen i domstol så startas nu en insamling för att kunna avlöna ombuden för det arbete som de utför. 

– Vårt mål är är att få staten att agera mer kraftfullt och att klimatfrågan ska hamna i centrum inför valet. Att vi startar insamlingen just nu är för att det är exakt ett år kvar till valet, säger Flynn Smedman, en av ungdomarna som är engagerade i Aurora.

I fokus för Auroras stämningansökan kommer barn och unga stå, eftersom det är de som riskerar att drabbas hårdast av klimatkrisen.

– Vi har väldigt kort tid på oss att ändra riktning och därför krävs det ett mycket mer kraftfullt agerande från staten än vad vi har sett hittills, säger Flynn Smedman.

Han lyfter också att de inte är ensamma – över hela världen sker liknande domstolsprocesser mot stater varav flera har varit framgångsrika, bland annat i Frankrike och Nederländerna.

Målet är att Auroras stämningsansökan ska lämnas in i god tid före valet, Flynn Smedman säger att det kan ske redan i början av nästa år.

Imorgon, lördag, kommer personer ur nätverket att stå på Mynttorget utanför riksdagshuset i Stockholm och prata med förbipasserande om vad de gör och om att prioritera klimatkrisen i valet.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV