Zoom

Clowner begraver bröstskam med humor

"Med humorns hjälp kan vi se att vi är mer lika än olika, det är styrkan i humor" säger Camilla Rud.

28 och 29 augusti visas Breast in peace på Stora Teatern i Göteborg, med ett normkreativt och feministiskt förhållningssätt krossar scenkonstkollektivet bröstskam med skratt.

M.P.A.C tar sig an normer som begränsar kvinnokroppen med humor istället för ilska. Deras första föreställning, Hairy Tales, behandlade hårnormer kring kvinnokroppen och i deras andra föreställningen tar de sig an brösten.

– På något sätt förväntas det att man ska utgå från ilskan som finns i orättvisan, men humorn blir avväpnade, säger Camilla Rud, en av fyra medlemmar i M.P.A.C (Mighty Performing Arts Collective).

Efter att ha jobbat med hår i sin första föreställning sökte kollektivet en annan kroppsdel att ta sig an normerna kring – dissekera, vrida och vända på, men framförallt skratta åt. Efter många samtal med varandra kom de fram till att brösten som tillsynes ”bara var där”, i själva verket var laddade med så mycket stoff att det gick att bygga en hel föreställning kring dem.

– Som en vulkan av tankar, känslor och förhållningssätt som vi har behövt ha till brösten. Vi kom fram till att om vi fyra har helt olika utseende och relation till våra bröst, då måste varenda individ i publiken också ha sina egna upplevelser och känslor kring bröst, det är en tacksam kroppsdel om man vill jobba med komik, säger Camilla Rud.

– Drömmen är att de som sett föreställningen går därifrån lite mindre dömande mot sig själv och mot andra, säger Camilla Rud
– Drömmen är att de som sett föreställningen går därifrån lite mindre dömande mot sig själv och mot andra, säger Camilla Rud. Foto: Alex Hinchcliffe

Det turnerande kompaniet består av Karin Svensson, Jenny Soddu, Kajsa Englund och Camilla Rud. Samtliga har en bakgrund inom cirkus och teater. Deras huvudsakliga konstnärliga form är clown, vilket genomsyrar deras arbete med cirkus, teater, dans och performance.

– Snäva normer är oftast väldigt jobbiga att förhålla sig till, men istället för att se det som begränsningar ser vi kraften vi kan få om vi använder dem till vår fördel. Genom komik påvisar vi strukturerna och visar samtidigt en annan värld som kan vara möjlig, säger Camilla Rud.

Med utgångspunkt i normer som begränsar kvinnokroppen försöker M.P.A.C genom humorn expandera publikens inre värld.

– Drömmen är att de som sett föreställningen går därifrån lite mindre dömande mot sig själv och mot andra, att de känner att de varit med om lite av en transformation, även om det bara är i en liten, liten del av ens liv som man upplever det här, säger Camilla Rud.

I helgen har 'Breast in peace' nypremiär på Stora Teatern i Göteborg
I helgen har 'Breast in peace' nypremiär på Stora Teatern i Göteborg. Foto: Alex Hinchcliffe

Vad gör humor med normkritiken? 

– Humorn blir avväpnande mot det ilskna, vi kan väl älska våra kroppar och skratta åt de knäppa normerna istället, skrattar Camilla Rud och fortsätter:

– Vi har ett gemensamt skratt i det här och med humorns hjälp kan vi se att vi är mer lika än olika, det är styrkan i humor. Skratten är öppnanden och tillåtande, säger hon.

Under tiden som M.P.A.C arbetade med föreställningen blev en av de fyra medlemmarna mamma.

– Karin födde barn under själva processen, det var spännande med allt som det innebar, att få relatera till sina bröst som livgivande och alla normer kring det. Det finns mycket komik i det, vart man får visa brösten, när och hur, säger Camilla Rud.

– Som clown och humorarbetare utgör normer en väldigt stor gåva, när man kan bryta mot normer och påvisa: Hallå är inte det här jättekonstigt? Det är jättekul att leka med förutsättningarna som olika kroppsdelar har och vilka fördelar som finns istället för att bara fokusera på vad som ska gömmas, tuktas, hållas in eller spännas, säger Camilla Rud.

Föreställningen hade premiär i Malmö, oktober hösten 2020, på grund av pandemirestriktionerna fick resterande spelningar skjutas upp. Den 28 och 29 kan man se föreställningen på Stora teatern i Göteborg.

Turnéplan 2021

BREAST IN PEACE
28-29 augusti: Storan, Göteborg
4 september: Karavan Nycirkusfestival, Malmö
15-16 oktober: Dynamo workspace for circus and performing arts, Odense, DANMARK
21-22 oktober: Feral Festival, Köpenhamn, DANMARK
8 november: Växjö teater, Växjö
19 november: Oslo, NORGE (spelplats kommer)

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV