Radar

World Pride invigdes i Malmö

World Pride-paraden på Malmö stadion på torsdagen.

I ett myller av vajande regnbågsflaggor stegade paraden in på Malmö stadion. Talare, politiker och artister var på plats när World Pride invigdes på torsdagen. Under de kommande dagarna sätter över 1 000 evenemang färg på grannstäderna på var sin sida sundet.

Efter sju års väntan och arbete invigdes World Pride i Malmö under torsdagen.

Sambaorkestern Bateria Malmö smattrade igång och World pride-paraden tågade ut på Malmö stadions löparbanor. På scenen stod konferenciererna, operasångaren Rickard Söderberg och före detta fotbollsspelaren Jeanette “Vantze” Rosengren.

2 500 besökare fick höra Eurovison Song Contest-vinnaren Loreen riva av sin vinnarlåt Euphoria, som satte igång ett koppel gästtalare, politiker och artister.

Den miljöpartiske jämställdhetsministern Märta Stenevi gick först i paraden innan hon själv höll tal om stoltheten över att World Pride arrangeras i hennes hemstad.

World Pride och Euro Games

Temat för årets World Pride är ”du är inkluderad” och arrangeras samtidigt som Euro Games i Malmö och Köpenhamn.

Mellan den 12 och 22 augusti kommer besökarna bjudas på allt från inkluderande vattenpolo i Köpenhamn till spontanbröllop och workshops om mänskliga rättigheter i Malmö.

– Det här arbetet har pågått sedan 2016. Det betyder otroligt mycket, jag brukar jämföra det med ett OS eller VM. Det är verkligen en internationell plattform för att synliggöra kampen för HBTQIA+-personers rättigheter, säger Anna Tenfält, projektledare för World Pride Malmö.

Samer i Malmö, poliser och Malmö Queer kids var bara några av de 500 deltagarna som marscherade i den coronasäkra paraden. Komikern Marika Carlsson lockade till skratt och Kimahli Powell från Rainbow railroad talade om LGBTQI+-personers rättigheter runt om i världen.

Katrin Stjernfeldt Jammeh, kommunstyrelsens ordförande i Malmö, blickade mot Öresundsbron och uppmärksammade att det är första gången World Pride och Euro Games hålls samtidigt och arrangeras i två städer.

Över 20 sporter

I Köpenhamn äger större delen av Euro Games rum. Runt om i den danska huvudstaden är alla idrottare välkomna att tävla mot varandra, oavsett könsidentitet eller sexuell läggning.

Över 20 sporter, allt från vattenpolo till fotboll, kommer att utövas i Köpenhamn. Malmös bidrag till Euro Games är konståkningen som äger rum på Malmö isstadion.

World Pride House

På World Pride House, som äger rum på Malmö Live Konserthus, får besökarna medverka vid workshops och kurser som rör politik, sexualitet, hälsa, familj och våld.

I Folkets park i Malmö arrangeras workshops, aktiviteter och samtal för ungdomar under hela festivalen. Dessutom bjuds det på konstutställningar och performanceframträdanden.

– Jag är ganska övertygad om att alla kan hitta någonting i vårt program i år som passar dem. Allt från föreläsningar till kultur, till konst, till fester, säger Anna Tenfält.

– Det finns något för alla.

Radar

Miljöpartiets nya språkrör: Utred basinkomst nu

Om AI tar jobben kan det behöva införas en basinkomst.

Articifiell intelligens (AI) kan göra att många människor förlorar jobben. Och om det sker kan basinkomst behöva införas. Det säger Miljöpartiets nyvalda språkrör Daniel Helldén i Ekots lördagsintervju.

Om nu en stor del av befolkningen kanske blir arbetslös från de arbeten de har i dag så måste vi göra någon form av förändring av socialförsäkringssystemen, säger Helldén till radion.

Daniel Helldén har, tillsammans med två andra miljöpartister, lämnat motionsförslag till riksdagen om att låta utreda om basinkomst behövs. MP har även tidigare kommit med förslag om basinkomst, en garanterad inkomst för alla utan villkor.

Den här gången motiveras dock förslaget av AI-utvecklingen och enligt Daniel Helldén är det bråttom. Han säger att det klassiska sättet att arbeta kommer att förändras inom en ganska snar framtid.

Vi måste ta krafttag i det här. Det måste göras nu, säger Daniel Helldén.

Radar

Norsk enighet om havsmineraler: ”Pinsamt”

Norge har sedan länge stor olje- och gasverksamhet i havet.

Bred politisk enighet har nåtts om att öppna upp Norges havsbottnar för mineralexploatering. Landet skulle därmed bli ett av de första i världen med sådan verksamhet, och miljöorganisationer dömer ut beslutet som ”pinsamt”.

Efter snåriga förhandlingar meddelade regerande Arbeiderpartiet och Senterpartiet samt Høyre och Fremskrittspartiet på tisdagen att de enats om mineralletning på havsbottnarna.

Olja och gas räknas inte som mineraler i detta sammanhang, så Norge ger sig i och med detta ut på oprövad mark.

– Vi startar en ny näring på norsk sockel, då är det viktigt med en bred majoritet, sade Marianne Sivertsen Næss (Ap) på en pressträff.

Men miljögrupper är bittert kritiska.

– Norge öppnar för oåterkalleliga ingrepp i områden där naturen är helt okänd, säger Frode Pleym från Greenpeace enligt nyhetsbyrån NTB.

– Det enda stortinget är rädda för är att Kina ska utkonkurrera Norge – inte konsekvenserna för livet i haven.

Världsnaturfonden WWF reagerar likadant.

– Internationellt försöker vi framstå som en fyrbåk för natur och klimat, på hemmaplan kör vi över fackkunskapen och offrar naturen för kortsiktig profit, säger generalsekreterare Karoline Andaur.

– I dag är det pinsamt att vara norsk.

Kritiska experter finner dock viss tröst i att miljökonsekvenserna av gruvdrift under vattnet först ska utredas, och att det finns frågetecken hur lönsam verksamheten kan bli. Därmed anses det tveksamt hur stora de tänkta satsningarna egentligen kommer att bli.