Radar

Läger för ensamstående mammor och deras tonårsbarn: ”Måste få bli bortskämda”

Mellan den 2-6 augusti ordnade EQ-Kvinna och Ramsele camping ett läger för ensamstående mammor och deras tonårsbarn.

Ensamstående mammor med deras tonårsbarn har kommit från olika håll i Sverige till Ramsele camping i Ramsele (Sollefteå) för en efterlängtad semester. ”De måste få bli bortskämda den här lägerveckan” säger Walla Carlsson, ordförande i EQ-Kvinna.

– Det är den enda semestern som de här familjerna får och många av dem har inte haft semester på flera år, säger Anki Landenmark, lägeransvarig och delägare i Ramsele camping, som tycker att den gångna veckan varit otroligt givande.

– Det känns jättebra, det har varit en vecka med mycket intryck, bra diskussioner och nya vänner, säger Anki Landenmark.

Testar nytt koncept

Anki Landenmark, som tidigare arrangerat läger för mammor och yngre barn via nätverket EQ-Kvinna, hörde av sig till dem för att se om det fanns något intresse att ordna ett läger på campingen. EQ-Kvinna, en organisation som är en självständig del av Equmeniakyrkan, nappade på förslaget och bestämde sig för att testa ett helt nytt koncept.

– Vi har haft läger för ensamstående mammor och yngre barn sedan flera år tillbaka och för ett par år sedan tyckte någon att det vore en bra idé att ordna ett läger även för mammor och deras tonårsbarn, säger Walla Carlsson, ordförande i EQ-Kvinna.

Sammanlagt spenderade sex mammor och tolv barn, främst tonåringar men även några yngre syskon, fem dagar på Ramsele camping vid Faxälven.

Ramsele camping ligger vid Faxälven i Ramsele (Sollefteå)
Ramsele camping ligger vid Faxälven i Ramsele (Sollefteå). Foto: Anki Landenmark

Egentid för mammorna

En vanlig dag på lägret har börjat med frukost och samling, sedan har mammorna fått gå iväg för ett två timmars pass tillägnat samtal, tillsammans med varandra och en diakon från Svenska Kyrkan.

– En stund där de får prata om livet och sådant som de tänker på, säger Anki Landenmark.

För EQ-Kvinna är det viktigt att barnen och mammorna får tid var för sig, så medan mammorna haft egentid har ungdomarna bland annat besökt en bondgård, spelat bangolf och fiskat.

– Det är flera aktiviter som barnen inte varit med om tidigare. Vi har också en pool, så det har blivit mycket bad, säger Anki Landenmark.

Anki Landenmark, lägeransvarig och delägare i Ramsele camping tog initiativet att ordna läger på campingen
Anki Landenmark, lägeransvarig och delägare i Ramsele camping tog initiativet att ordna läger på campingen. Foto: Privat 

"Måste få bli bortskämda"

Kvällarna har avrundats med lägereld, bak av pinnbröd, mys och badtunna. Fokus har varit att ge familjerna en riktigt skön semester med många fina minnen, här har inte ens mammorna behövt tänka på matlagningen.

– Det är ”all inclusive”, de har inte velat åka hem, skrattar Anki Landenmark.

Ensamstående mammor är huvudprioriteringen för EQ-Kvinna. Organisationen vill att mammorna ska känna att de får dagar där de inte alltid behöver göra allting själva.

– De måste få bli bortskämda den här lägerveckan, de har ju annars så mycket att stå i, säger Walla Carlsson.

Hoppas på fler läger

Både Anki Landenmark och Walla Carlsson är positivt inställda till att ordna läger för mammor och tonårsbarn igen.

– Det är väldigt troligt att vi gör det igen, det skulle varit tre läger men två blev inställda på grund av corona, säger Anki Landenmark.

Mammorna som deltar får betala en liten summa för lägret, resten bekostar EQ-Kvinna som bland annat sökt medel från en fond för att kunna genomföra lägret. Man behöver inte vara medlem i Equmeniakyrkan för att delta på de läger som EQ-Kvinna anordnar.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV