Radar

Ökat internt våld mot rohingya-kvinnor i flyktingläger

Situationen för rohingya-kvinnor i flyktinglägren i Bangladesh har förvärrats den senaste tiden.

Flera kvinnor i flyktinglägren för rohingyer i Bangladesh vittnar om ökat fysiskt och psykiskt våld på senare tid, särskilt mot de kvinnor som arbetar för hjälporganisationer och som uttalar sig och arbetar för kvinnors rättigheter, rapporterar tidningen The new humanitarian.

Kvinnor som tidningen pratar med vittnar om bland annat trakasserier, kidnappningar, olika typer av attacker, hot och utpressning. 
Förövarna uppges vara medlemmar av olika kriminella gäng och organisationer eller en militant grupp som kallas Arakan rohingya salvation army (ARSA). Men det är ibland svårt att säga vilka som står bakom våldet.

– Innan vi kom hit, var vi rädda för att bengalerna skulle vara hårda mot oss. Nu är det istället vårt eget folk, säger en kvinnlig ledare, vars familjemedlem var kidnappad under flera timmar av en grupp som misstänks vara ansvariga för utpressning av pengar i det läger där hon bor.

ARSA verkar däremot snarare använda religiösa argument. En kvinna slutade för några månader sedan att arbeta för en frivilligorganisation, med fokus på kvinnors rättigheter, efter att hon hotades av personer som hon tror tillhör ARSA. De kom till hennes hem en kväll och krävde att hon skulle sluta sitt jobb då det, enligt dem, är emot den huvudsakligen muslimska kulturen hos rohingya att kvinnor arbetar. Hon berättar även att de hotade med att föra bort henne från hennes hem om hon inte lydde.

– Jag är rädd för dem, säger hon till The new humanitarian.

Hjälporganisationer i lägren uppger att de är maktlösa inför kvinnornas situation och uppmanar myndigheterna att förstärka säkerheten i lägren, särskilt på kvällar och nätter. De menar att det behöver vara en nolltolerans mot att kvinnor och deras familjer trakasseras eller hotas.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV